Review

Tulpmania biedt een complete betovering

Van bol tot beurscrisis: Tulpmania verbeeldt en verklankt op bevlogen manier de tumultueuze geschiedenis van de tulp. Musici lijken een wuivend tulpenveld en sprookjesfiguren begeven zich tussen het publiek. De betovering is compleet.

Musici als tulpen in Tulpmania.Beeld BowieVerschuuren

En daar staat-ie dan, een beest in bloemen. Een kloeke leeuw, symbool voor het koninkrijk, opgetrokken uit onze nationale trots: de tulp. In het laatste deel van de voorstelling krijgt het publiek 'm te zien. Die ontmoeting ontroert, want hij is al een beetje in verval. Een wittig vachtje kruipt langs de flanken omhoog, kleuren vervagen. Zo is-ie een belichaming van datgene waar het hier over gaat: schoonheid, verwondering, hebzucht, hoogmoed en neergang: Tulpmania, van bol tot beurscrisis.

De praalwagen (met ook hyacinten en narcissen) is een ontwerp van theatervormgever Theun Mosk; de leeuw heeft meegereden in het Bloemencorso Bollenstreek, om te eindigen als decorstuk van deze muziektheatervoorstelling van de Veenfabriek. De locatie: Voorhout, in de hallen van Moolenaar, een van de grootste bloembollenexporteurs. Langs de leeuw voert het van hal 7 naar hal 8 en vanaf dat moment wordt het gebodene alleen maar mooier.

Hallucinerend groen

De enorme ruimte is prachtig aangelicht, achterin staan musici van de Veenfabriek, Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag. Ze gaan gehuld in hallucinerend groen, met rode haardos, vanuit de verte een wuivend tulpenveld, met links op de voorgrond een tulpenelf. Op de vide staat het koor, groene sprookjesfiguren begeven zich tussen het publiek, een steekwagentje danst een ballet. De compositie van Yannis Kyriakides omarmt de poëzie van Saskia de Jong. De betovering is compleet.

Uiteindelijk zullen we terugkeren naar de hal waar de voorstelling begon met een sterke performance over de tulpenbol. Hier staan lange tafels met drank en spijs en daartussen en omheen acteurs en musici. Voor de Veenafbriek een bekend fenomeen. In aanloop naar een stuk nodigt de in Leiden gevestigde groep graag publiek en sprekers uit om in klein comité gedachten te delen over een maatschappelijk verschijnsel dat de groep wil aansnijden.

Voor Tulpmania maken ze het groter en presenteren ze een rond geheel. Op de première is Winnie Sorgdrager gastspreker en gaat het over (inter-)nationaal bewustzijn en tolerantie, aansluitend bij waar de tulp en haar tumultueuze geschiedenis voor staan; zoals de spelers op bevlogen en vermakelijke manier steeds verbeelden en verklanken. Beetje jammer is het dat de maaltijd zo nu en dan interfereert met de voorstelling en sommige scènes naar de achtergrond doet verdwijnen. Terwijl je van dit vernuftige project juist niks wilt missen.

Tulpmania. Door de Veenfabriek, Asko|Schönberg & Slagwerk Den Haag. Regie Paul Koek. Moolenaar, Loosterweg 33, Voorhout, 1/5. Hier t/m 31/5.

Meer over