Tsjêbbe Heitinga, Eileen Myles en Nhung Dam

Memoires van Eileen Myles, roman over Vietnamese bootvluchtelingen van Nhung Dam, beter slapen met neuroloog Chris Winter en andere net verschenen titels.

Het vaderpaard

Sinds Adriaan Roland Holst zijn het weidse landschap, de wind, de zee en de wolken niet meer zo luisterrijk bezongen als in de gedichten van de blinde Friese bard Tsjêbbe Hettinga (1949-2013), schreef Piet Gerbrandy in de Volkskrant. Het complete werk wordt nu tweetalig gepresenteerd in Het vaderpaard, met naast de teksten van Hettinga de vertalingen van Benno Barnard (die zich baseerde op vertalingen van de dichter zelf, en van Tsead Bruinja en Teake Oppewal). 'Het is wreed zomer,/ En de zon wenkt deze middag met het licht dat pas van hier/ Op de groene harpen van de heuvels zijn grondtoon vindt.' Op de website Luisterrijk.nl zijn de legendarische voordrachten van Hettinga te horen.

Chelsea Girls

In 1994 beschreef de dichter Eileen Myles (1949) haar wilde New Yorkse jaren met veel drugs en vriendinnen in haar memoires Chelsea Girls, nu vertaald door Evi Hoste en Anniek Kool. Op het omslag staat het portret dat de befaamde Robert Mapplethorpe in 1980 van haar maakte. Dat ze ietwat glazig kijkt, komt doordat ze stoned was. Aan het eind van die zomer ging ze naar haar moeder, die thuis in Boston een fotomuur had. Waarom hang je deze niet op, zei de dochter. Waarop de moeder zenuwachtig: 'Ik weet niet of ik een passend lijstje heb', en: 'Leg voorlopig maar op de tv.'

Marlena

De New Yorkse Julie Buntin (1987) verloor haar beste vriendin aan de gevolgen van drank- en drugsmisbruik. In de roman Marlena, vertaald door Dennis Keesmaat, overkomt de 15-jarige Cat hetzelfde met haar vriendin Marlena Joyner, die 'verontrustend knap was, een sluw, katachtig gezicht, een en al jukbeen en knipperende ogen'.

Duizend vaders

Van de actrice en theatermaakster Nhung Dam (1984) verscheen de roman Duizend vaders, over een familie van Vietnamese bootvluchtelingen in een ijskoud land. De vader vertrekt onaangekondigd, de moeder wordt opgenomen in de KKP, en de 11-jarige dochter zoekt op waar die letters voor staan: Kortdurende-Klinische-Psychiatrie. 'Als mama er niet opgenomen was, had ik het vast hele mooie woorden gevonden.' Moeder is ondergebracht op de afdeling Onrust.

Tijdwachters

De tijd, schrijft Simon Garfield, beheerst ons leven op een manier die de eerste klokkenmakers ongetwijfeld ondraaglijk hadden gevonden. 'We hebben het idee dat de tijd voor ons uit holt. Technologie maakt alles sneller, en omdat we weten dat in de toekomst alles sneller zal gaan is niets ons nu snel genoeg.' In Tijdwachters onderzoekt hij wanneer de klok 'zo'n wurgende greep' op ons leven heeft gekregen, en waarom. Hij behandelt de geboorte van de dienstregeling (een noviteit bij de opening van de spoorlijn tussen Liverpool en Manchester in 1830), mijmert over de perfecte lengte van een speech (wie zich laat strikken voor zo'n gelikt TED-talkje, krijgt 18 minuten 'omdat dat de spreker voldoende tijd geeft om serieus, maar niet al te academisch te worden') en gaat in op de kunst van het horlogemaken.

null Beeld
Beeld

De juiste man

Max van Olden won met zijn Lieve edelachtbare meteen de Schaduwprijs, de prijs voor het beste thrillerdebuut. Dat was in 2016 een fijne opsteker voor de schrijvende advocaat, die ook met zijn tweede boek De juiste man de wegen van de juridische thriller blijft volgen. Sterk verhaal: Oscar Seefelt, advocaat op leeftijd die aan lager wal is geraakt, jaagt al jaren op een collega die hij ervan verdenkt twintig jaar eerder zijn destijds 14-jarige zoon te hebben doodgereden. Met een doorwrocht scenario poogt Seefelt zijn confrater in de val te laten lopen. Van Olden bewijst met zijn nieuwste boek dat de omschrijving 'de John Grisham van de lage landen' op zijn plaats is. De juiste man staat inmiddels ook op de longlist voor de Gouden Strop 2017.

Socrates, maak muziek!

Jos Kessels gaat in Socrates, maak muziek! na wat de droom van Socrates nog betekent. Socrates had 25 eeuwen geleden een terugkerende droom waarin hem werd opgedragen muziek te maken. Muziek staat voor harmonie, meent Kessels: 'Ook in onze tijd zijn er allerlei tegenstellingen die verbonden moeten worden tot een harmonie. Nog steeds geldt dat echte, werkzame ideeën een vorm van harmonie zijn.'

Waarom je niet slaapt en hoe het op te lossen

Bijna niets levert zoveel stress en ongerustheid op als slaapproblemen, schrijft neuroloog W. Chris Winter in Waarom je niet slaapt en hoe het op te lossen, en bijna niets is zo onschuldig en gemakkelijk te behandelen. 'Slaap kun je het best beschouwen als een fundamenteel proces in je lichaam dat je daadwerkelijk kunt veranderen.'

Meer over