TRUTTIGE LEVENSLESSEN

*..

Click

Regie Frank CoraciMet Adam Sandler, Christopher Walken.In 30 zalen.

Niets zo dodelijk voor een komedie als moralisme. Grappig bedoelde situaties verliezen direct hun aantrekkingskracht wanneer duidelijk wordt dat er een brave boodschap achter schuilgaat. Wat voor ellendige scènes er dan ontstaan, bewijst Click van Frank Coraci, waarin een melige premisse al na een paar flauwe grappen voor truttige levenslessen wordt gebruikt.

Adam Sandler is in de film een architect die het onmogelijk vindt zijn drukke baan met zijn gezinsleven te combineren. De oplossing daarvoor krijgt hij in de vorm van een ‘universal remote control’, een afstandsbediening waarmee hij zijn universum kan beheersen. Zijn leven kan worden teruggekeken en stopgezet – wat nog wel een paar aardige momenten oplevert. Maar vooral: vervelende passages kunnen worden doorgespoeld.

Voor hij het weet, is hij jaren verder en dan begint de les waar het in Click om gaat. Het is belangrijk elke seconde van het bestaan bewust mee te maken, wil deze fabel maar zeggen. De slechte momenten horen daar ook bij.

Hoe waardeloos Click is, wordt geïllustreerd door de bijrol van Christopher Walken als de man die Sandler de afstandsbediening aansmeert. Walken speelt de laatste jaren bijna altijd in slechte producties, maar slaagt er meestal in zich op wonderbaarlijke wijze aan de malaise te onttrekken en van zijn eigen rol iets te maken. Hier blijkt dat onmogelijk: met een raar krullend kapsel en veel onzindialogen is hij net zo belachelijk als de rest van de film.

DS

Meer over