ColumnBor Beekman

Trumps trailer voor Kim Jong-un herbergt een schat aan betekenis

Bor Beekman. Beeld Studio V
Bor Beekman.Beeld Studio V

Wekelijks nemen de cultuurspecialisten van de Volkskrant stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst. Deze week: Bor Beekman.

Het was netjes geweest als de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad (NSC) even had gebeld met het schamele, maar toch heus bestaande filmstudiootje te Los Angeles. ‘Goede­morgen, we hebben uw bedrijfsnaam Destiny ­Pictures op een namaaktrailer geplakt, die door ­president Trump zal worden getoond aan ­Kim Jong-un tijdens de historische top.’ Want, zoals een NSC-woordvoerder verklaarde in de pers: ‘Zo kan de president de voordelen van nucleaire ontmanteling demonstreren.’

Zeg dan maar eens nee, als kleine ondernemer. Maar Destiny Pictures-eigenaar Mark Castaldo, een oud-croupier die nu zijn geluk beproeft in ­Hollywood, wist van niks. Hij werd dinsdag wakker en las alom dat híj de maker was van de beeld­collage.

De Veiligheidsraad had het filmpje voorzien van een jarentachtigbronzen-trailerstem: ‘Destiny Pictures presenteert… (we zien een opkomende zon): twee mannen, twee leiders, één toekomst (wuivende Trump en Kim). Een verhaal over een bijzonder moment in de tijd, wanneer een man één kans krijgt (meer zon, Koreaanse kinderen, een basketballer, galopperende paarden, Sylvester Stallone). Wat zal hij kiezen? Visie en leiderschap? (Hijskranen, oprijzend vastgoed, een Koreaan op een glijbaan.) Of… niet?’ (Lege winkelschappen, raketten, Amerikaanse jachtvliegtuigen.) ‘Kiest de leider voor vooruitgang? (Speedboten, gezonde baby’s, meer vastgoed.) Schudt hij de hand van vrede?’ (Trump, die z’n hand opsteekt.)

‘Ik vind ’m over-­geproduceerd’, zei ­Castaldo, in een reactie op het onder zijn naam gepresenteerde werk. ‘Te lang en overvol – hoeveel zonsopgangen wil je zien?’

Hij had een punt. Maar wie wel eens een trailer zag van Destiny Pictures weet dat de ­Veiligheidsraad zich niet enorm hoeft te schamen. Het filmpje riep wel vragen op. Waarom zoveel zon? Waarom galopperende paarden? Waarom Stallone? Waarom eigenlijk een trailer?

Wel, Kims vader, Kim Jong-il, was behalve Goddelijk Leider ook filmproducent, bezat een twintigduizend titels tellende videotheek én liet zijn favoriete Zuid-Koreaanse actrice en regisseur ooit kidnappen, om die te werk te stellen. De zon is ook een makkelijke: de dag van de zon is de nationale feestdag en wordt gevierd op de geboortedag van Kim Jong-uns opa.

De galopperende paarden vragen iets meer studie: Kim zou 150 duizend euro hebben gespendeerd aan de import van Russische paarden, een hobby. Hij gaf dat jaar ook 90 duizend euro uit aan ­Zwitserse kaas. Die figureert niet in de trailer, maar deze keuze valt te verdedigen: kaas is minder dynamisch.

Stallone’s bijdrage aan de nucleaire ontspanning is al even logisch, voor wie bekend is met Kims dertien meisjes tellende huisband, die tijdens een bezoek van basketbalvriend Dennis Rodman urenlang de muziek van Rocky speelde. Trump duidde na de top zelf de rol van vastgoed in de trailer. ‘Ze hebben geweldige stranden, dat zie je als ze hun kanonnen afvuren in de oceaan. Dus ik zei tegen de Koreanen: kijk naar dat strand, daar kun je óók appartementen bouwen.’

Kims diplomatieke reactie op het geschenk: ‘Veel mensen in de wereld zullen dit beschouwen als een scène uit een sciencefictionfilm.’

Trump: ‘Ik denk wel dat hij het mooi vond.’

Meer over