Trug goe

Helaas, Adri van der Poel gaat op vakantie. Juist nu hij in glanzende vorm begon te komen als co-commentator, naast Danny Nelissen, bij Eurosport....

Danny zet voor, Adri kopt in. Adri: 'Renners hebben liever de wind schuin op kop dan schuin van achteren.' Merkwaardig verschil met gewone fietsers. Even later blijkt het waarom. De Banesto's gaan hard op kop rijden. 'Het peloton zal nu snel gaan breken.' Het breekt: wind schuin van achteren.

Van der Poel doet wat commentariërende voormalige renners bij de NOS meestal nalaten: hij speelt geen verslaggever, maar put overvloedig uit eigen coureurservaring.

Adri had dat vroeger ook, net als Dekker, één dag per seizoen hevige kramp. 'Dan wist ik dat de topvorm eraan zat te komen.'

Poeleke behandelt de kijkersvraag: Wat doen de rennersvrouwen tijdens de Tour? Ja inderdaad, nu je het zegt, wat doen die eigenlijk?

1. 'Bepaalde vrouwen huren een camper en volgen daarin de hele Tour.'

2. 'Zij zitten thuis en gaan dan 's avonds even bellen.'

Maar over het algemeen kunnen we wel stellen dat rennersvrouwen in principe tijdens de Tour heel weinig aan hun man hebben, zegt Adri. 'Op de rustdag even gezellig samen shoppen is er niet bij.'

Vijftig kilometer voor de streep. 'We gaan met z'n tweeën naar de finish rijden, met Erik Dekker als winnaar', zegt Nelissen. Plot weggegeven, maar wel zo duidelijk.

Kjaergaard rijdt op kop. 'Helaas is hij aan één oor doof', zegt Nelissen. Lastig als je aan de verkeerde kant rijdt en je wilt 'm wat influisteren. Adri kent een eenogige coureur. Ook niet handig.

Laatste kilometer. 'Dat blijft toch iedere keer trug spannend', zegt Adri. Danny lacht hem uit.

Dekker wint, op één been.

Donderdag zit Roger de Vlaeminck naast Nelissen. Trug leuk.

Meer over