SerierecensieTrue Detective seizoen 3

True Detective 3 lijkt remake van veelgeprezen eerste seizoen (drie sterren)

Mark Moorman
Beeld uit True Detective Beeld
Beeld uit True Detective

True Detective, seizoen 3 (***)


Een serie van Nic Pizzolatto
Met Mahershala Ali, Stephen Dorff, Carmen Ejogo
Te zien op Ziggo/HBO

Het eerste seizoen van True Detective was een van de beste series die in 2014 werd uitgezonden, ongeveer gelijk met het eerste seizoen van Fargo. De anthologieserie, waarbij cast en verhaal kan verschillen, maar creatief team, titel en toon constant blijven, leek de toekomst te hebben. Zie ook American Crime Story, met als delen The people v. O.J.Simpson (2016) en The Assassination of Gianni Versace (2018).

Het dreamteam van het originele seizoen van True Detective, Woody Harrelson en Matthew McConaughey in de rollen van hun leven, onder regie van Cary Fukunaga, in een duistere thriller van Nic Pizzolatto, met fraai meanderende tijdlijnen die een soort mindfuck van het noodlot leken, werd voor het tweede seizoen omgegooid. True Detective, seizoen twee, werd een pretentieuze ramp, bijna een parodie op het eerste seizoen, met een onnavolgbare plot en acteurs die voor elke draaidag een willekeurige greep uit het medicijnenkastje leken te hebben gedaan.

We zijn nu bij seizoen 3 en Pizzolatto heeft zich kennelijk iets van de kritiek aangetrokken. In vertelvorm (we hebben ondertussen vier afleveringen gezien) heeft dit derde seizoen wel wat van een remake van het eerste seizoen. Ook hier een moordenaar die zijn daden met macabere symboliek omringt, ook hier verschillende tijdlijnen, waarbij de zaak telkens een andere vorm lijkt aan te nemen.

Derde tijdlijn

De zaak zelf biedt in de eerste helft van de serie nog iets te weinig aanknopingspunten om opgewonden van te raken. Voornaamste attractie van de serie is de formidabele acteur Mahershala Ali (die deze week ook te zien is in het Oscargenomineerde Green Book) als detective Wayne Hays. In de eerste tijdlijn zien we hoe Wayne en zijn partner (Stephen Dorff) betrokken raken bij de zaak van twee verdwenen kinderen; in de tweede tijdlijn zien we hoe Wayne jaren later door twee collega‘s wordt ondervraagd over de losse eindjes in het onderzoek en in een derde tijdlijn, als Wayne een oude man is en worstelt met geheugenproblemen, zien we hoe een televisieploeg probeert over de zaak een film te maken (voor Netflix?).

In de drie tijdlijnen wordt steeds meer onthuld over de zaak, de mensen om Wayne heen en de reden waarom zijn hele leven door die verdwenen kinderen is getekend. True Detective 3 is een prima serie, maar de verrassing is er wel af. Ja, we zijn pas op de helft en het handelsmerk van Pizzolatto is ‘naderend onheil‘ in alle soorten en maten, dus er staat ons nog wat te wachten, maar de herinnering aan dat eerste seizoen wordt bepaald niet overvleugeld – over tijdlijnen gesproken.

Meer over