Tripelconcert van David Lang is boeiend, maar wat monomaan

Het nieuwe tripelconcert van postminimalist David Lang is een boeiend stuk, maar wel wat monomaan. Ook komen de kwaliteiten van de Storioni's niet optimaal tot hun recht.

David Lang. Beeld Peter Serling
David Lang.Beeld Peter Serling

Onder de vele muziekfestivals die Nederland rijk is, neemt het Storioni Festival, dat z'n tiende jaargang beleeft, een aparte plaats in. Het is het geesteskindje van drie musici, het Storioni Trio, en het programma biedt een avontuurlijke mix van klassiek en minder bekend, zo niet nieuw repertoire.

Zo heeft het festival ditmaal de vooraanstaande Amerikaanse componist David Lang (60) als composer in residence uitgenodigd. Zijn nieuwe tripelconcert voor het Storioni Trio en Sinfonietta Riga beleefde zaterdag in Eindhoven zijn première tijdens de Grande Parade. Dit marathonconcert, met stevige stukken en smaakvol strooigoed, is een vast onderdeel van het festival.

Zoals ook te horen was in twee kortere werken, is Lang een postminimalist. Hij werkt met grote klankvlakken en betrekkelijk traditionele harmonieën die door netwerken van onregelmatig pulserende nootjes diffuus worden. In zijn tripelconcert neemt steeds het trio solistisch het voortouw waarna het orkest als een schaduw volgt met vergelijkbaar, maar net iets anders materiaal. Dat proces voltrekt zich vijf keer, in verschillende gedaanten.

Klassiek

Storioni's Grande Parade (klassiek)
Met het Storioni Trio, Sinfonietta Riga e.a..
21/1, Muziekgebouw Eindhoven. Festival t/m 29/1.

Het is een boeiend stuk, maar wel wat monomaan, door de volgehouden vierkwartsmaat en de vrijwel gelijkblijvende geluidssterkte. Ook komen de kwaliteiten van de Storioni's niet optimaal tot hun recht. Vooral pianist Bart van de Roer zit af en toe als het ware ritmisch te 'typen' en heeft aan het slot voornamelijk gebeukte akkoorden.

Het orkest uit Riga toonde zich een topensemble, dat ook in Mozarts Vijfde vioolconcert een helder en licht geluid liet horen, in samenspraak met artist in residence Ray Chen, als muzikant een groots en welbespraakt verteller.

Meer over