Treiterpartijtjes van wisselende coalitie

Voor vereniging Unitas gelden strenge toelatingsregels. Alleen leden die de totale onverschilligheid tot kunst hebben verheven, en onder iedere omstandigheid snel en doeltreffend weten te beledigen zijn welkom....

Lucas Snijders-Blok, Evert van Evengauwe en Matthijs Beuk van Ballegooijen zijn de kwallen die zich bij Unitas thuis voelen. Zij gedragen zich arrogant tegenover (het liefst allochtoon) bedienend personeel, en zien de vrouw vooral als een nuttig ding. Ze zijn eigenlijk de Jiskefet-Lullo's, zo'n tien jaar nadat ze met veel pijn en moeite hun economie- of rechtenstudie hebben afgemaakt. En dan zijn ze nog botter en irritanter geworden.

Tussen alle solisten die eigenlijk beter niet alleen op het podium zouden moeten staan is NUHR al jaren een verademing. De drie mannen zijn de afgelopen tien jaar in gestaag tempo naar de top van het Nederlandse cabaret geslopen. De treiterpartijtjes van wisselende coalities van twee tegen de ander zijn hun specialisme. Ook in Kruistocht zien we daar weer een paar treffende staaltjes van. Maar in elk programma gooit het trio er weer een nieuwe laag bovenop. Met Kruistocht zijn ze weer iets meer in de richting van toneel gekropen met een degelijk verhaal.

Door hun werk voor Spijkers met Koppen (radio) en Kopspijkers (tv) zijn ze gewend geraakt om dicht op de actualiteit te zitten. In Kruistocht diepen ze met verrassende metaforen het geweldprobleem uit: op straat, op het voetbalveld (de Ajax-liefhebber/Arena-hater wordt een hart onder de riem gestoken), en op het wereldtoneel tussen religies. Het knappe van NUHR is dat ze steeds dieper graven, maar daarbij ongelooflijk grappig blijven.

Het fysieke element is dit keer tot in de perfectie uitgewerkt. Meer dan ooit buiten de drie mannen, van oorsprong docent lichamelijke opvoeding, hun atletische vermogen uit. Ze rollen over de tafel om elkaar in de meest onmogelijke standen een drankje in te schenken en blijken uiterst vaardige schermers.

Ook in de samenstelling zijn ze weer wat verder. De explosieve Orkater-drummer Eddie B. Wahr speelde al mee in het liedjesprogramma Alle Dertien NUHR. Nu zorgt hij voor bizarre geluidseffecten waardoor een aantal scènes puur slapstick wordt. Er zijn weinig liedjes te horen in Kruistocht, maar door Wahr is het zeker niet minder muzikaal. Daarnaast levert zijn Indische achtergrond interessante mogelijkheden op die hem zowel tot pispaaltje als superieure overwinnaar maakt.

Kruistocht is een bikkelhard en geestig programma. Drie NUHR-mannen waren al indrukwekkend, als kwartet zijn ze op dit moment niet te overtreffen.

Meer over