Actie / Thriller / Misdaad

Torque

Schansen voor motorrijders langs elke weg

Metaal overheerst in Torque, de debuutfilm van videoclipregisseur Joseph Kahn. Alles glanst in de film, die uitblinkt in close-ups van cilinders, voorbijschietende wielen en wijzertjes die maximale snelheden aangeven. Grommende motorgeluiden domineren de soundtrack, en omdat de stoere mannen en wulpse vrouwen in de film meer lijken op de karakters uit computerspelletjes dan op personages, biedt Torque een bizarre aanblik. De glimp van een wereld zonder mensen, waar blinde machinerie zonder reden
vooruitraast, werkt vervreemdend.

Niet dat dat de bedoeling was. Torque is niet meer dan een poging het succes van The Fast and the Furious, de racefilm met Vin Diesel, nog eens over te doen, met motoren in plaats van sportwagens. Maar het verhaal dat werd verzonnen rond de motorrijderscultuur in Californië is zo raar en onnozel tegelijk dat het eindresultaat een opmerkelijk en vaak komisch gedrocht is.

Wie een plot moet bedenken bij een film waarin motoren de hoofdrol spelen, komt vanzelf uit bij veel achtervolgingen. In Torque rijden drie motorrijdersclubjes vol gas achter elkaar aan. De hoofdpersoon (Martin Henderson), die in het verleden twee met drugs gevulde motoren ontvreemdde, wordt gevolgd door de bende die het spul terug wil, en een tweede die hem ervan verdenkt iemand te hebben vermoord. Daarnaast scheurt ook de FBI mee. Een paar honderd verkeersovertredingen later zijn alle slechte personages gecrasht, terwijl de goeden verder rijden.

Voor dat slot wordt bereikt, is Torque een film vol rechts inhalende spookrijders en door de bebouwde kom stuntende gekken. Maar verkeersregels zijn niet de enige regels die worden gebroken. De conventies van het scenarioschrijven en de wetten van de zwaartekracht worden ook onafgebroken genegeerd. In deze versie van Californië liggen langs elke autoweg schansen die motorrijders de mogelijkheid bieden om, als ze van de weg raken, met een grote sprong in de woestenij of op het dak van een trein landen, waar dan weer een nieuwe race kan beginnen.

De film is slecht, zeker. Regelmatig belachelijk. Tegelijk laten de uitzinnige vaart van de races en de wonderbaarlijke manier waarop Kahn zijn scènes aan elkaar knoopt, onverschillig voor de geloofwaardigheid van plot of dialogen, de indruk achter dat Torque wel eens een klassieker zou kunnen worden. Voor de connaisseur van authentieke onzin.


Meer over