Update

Topstukken Centre Pompidou naar Den Haag

Het toonaangevende museum Centre Pompidou in Parijs leent veertig topstukken uit aan het Gemeentemuseum Den Haag. Voor een tentoonstelling over Parijs in het najaar stelt het centrum voor moderne kunst schilderijen ter beschikking van onder anderen Kandinsky, Picasso, Matisse, Miró en Giacometti, liet het Gemeentemuseum vandaag weten.

ANP/Redactie
Centre Pompidou in Parijs. © AFP Beeld
Centre Pompidou in Parijs. © AFP

In het museum opent 15 oktober Beleef Parijs in Den Haag, een grootschalige tentoonstelling over de Franse hoofdstad als centrum voor moderne kunst en de relatie met Nederland.

Verscheidene Nederlandse kunstenaars hebben in Parijs carrière gemaakt, onder wie Piet Mondriaan, Kees van Dongen, Karel Appel en Constant. Zij raakten er geïnspireerd door het bloeiende artistieke leven.

Niet eerder werd de relatie tussen Parijs als hoofdkwartier van de moderne kunst en Nederland in beeld gebracht, stelt het Gemeentemuseum. Ook het Fotomuseum Den Haag haakt hier in oktober op in met de tentoonstelling Gare du Nord, met werk van Nederlandse fotografen die in Parijs werkten.

Meer over