Topstuk Caravaggio uit het Vaticaan komt naar Nederland

Een topstuk van de 17de eeuwse kunstschilder Caravaggio uit het Vaticaan komt in december van dit jaar voor het eerst naar Nederland. Gedurende vier weken is het schilderij De Graflegging te zien als onderdeel van de tentoonstelling ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ in het Centraal Museum in Utrecht.

De graflegging van Christus, Caravaggio, 1602—1603 - komt te hangen in het Centraal museum in Utrecht.  Beeld x
De graflegging van Christus, Caravaggio, 1602—1603 - komt te hangen in het Centraal museum in Utrecht.Beeld x

De tentoonstelling toont de invloed van Caravaggio op Europese en met name Utrechtse schilders. Een bijzondere gelegenheid, want een belangrijk werk als dit wordt zelden uitgeleend door het Vaticaan.

De artistiek directeur van het Centraal Museum, Bart Rutten, zegt ontzettend trots te zijn dat het zijn museum gelukt is het Vaticaan te overtuigen. Hij noemt het imposante altaarstuk van ruim 3 bij 2 meter ‘een van de belangrijkste schilderijen uit de kunstgeschiedenis’. ‘Ter vergelijking moet je je voorstellen dat een middelgroot museum uit Denemarken het Mauritshuis belt of zij het Meisje met de Parel van Vermeer kunnen krijgen’, zegt Rutten. ‘Dat wij het voor elkaar hebben gekregen, is echt te danken aan de inspanningen van onze conservator, Liesbeth Helmus. Door haar en anderen is jarenlang heel veel gelobbyd bij het Vaticaan.’

Caravaggio wordt volgens Rutten door sommigen gezien als de eerste ‘moderne kunstenaar’, omdat hij de eerste was die voor zijn religieuze scènes echte mensen gebruikte om de heiligen te verbeelden. Zo ook in De Graflegging. ‘Daarnaast was hij een meester in het toepassen van licht-donkereffecten’, zegt Rutten. ‘De Graflegging is het perfecte voorbeeld van zijn stijl. Kort nadat Caravaggio het maakte werd dit werk al veelvuldig geïmiteerd door schilders uit heel Europa.’

Het Centraal Museum was al jaren bezig met de voorbereidingen voor deze tentoonstelling, waarvoor in totaal ruim zestig werken worden geleend van grote internationale musea. Onder andere de Vaticaanse musea, het Louvre en The National Gallery of Art in Londen stellen werken beschikbaar. Van de geleende werken zijn er 46 nooit eerder in Nederland geweest. Van Caravaggio is naast zijn De Graflegging ook zijn Mediterende Hieronymus uit het Monasterio de la Virgen de Montserrat te zien, dat ook niet eerder in Nederland te zien was. De tentoonstelling ‘Utrecht, Caravaggio en Europa’ is te zien vanaf 15 december in het Centraal Museum in Utrecht.

Meer over