Topmanager failliet Commodore treedt in dienst bij Tulip

De man die verantwoordelijk was voor de ondergang van Commodore, Escom en The Champs, en een schuld achterliet van honderden miljoenen guldens, is in dienst getreden van computerfabrikant Tulip....

Van onze verslaggever

Lucas van Grinsven

AMSTERDAM

Deze Bernard van Tienen is samen met zijn eeuwige rechterhand Gerard Lindhout verantwoordelijk geworden voor de verkoop van pc's met de Commodore-merknaam buiten Nederland. Tulip heeft deze merknaam vorige maand gekocht uit de failliete boedel van Commodore.

Van Tienen en Lindhout zullen worden betaald op basis van de omzet van Commodore-producten buiten Nederland. Tulip maakt computers voor de zakenwereld en heeft zelf geen ervaring met de verkoop van consumenten-pc's zoals die van Commodore. Het bedrijf zocht daarom naar experts van buiten. Dat zijn Van Tienen en Lindhout geworden die de markt moeten verkennen en omzet moeten genereren. De aanstelling is vastgelegd in een contract dat loopt tot eind volgend jaar.

De benoeming heeft grote verbazing gewekt in de pc-industrie, omdat de namen van beide mannen onlosmakelijk zijn verbonden met grote faillissementen en de bezoedeling van de merknaam Commodore. Door mismanagement slaagden zij erin in minder dan een jaar tijd 70 miljoen gulden schuld op te bouwen. Rabobank alleen zou aan het faillissement van Commodore al 25 miljoen gulden hebben verloren. De razendsnelle deconfiture betekende ook gezichtsverlies voor de commissarissen, zoals ex-Elsevier-topman Pierre Vinken.

Een voorloper van Commodore heette eveneens Commodore, en toen dat bedrijf drie jaar geleden ten onder ging, bleek de schuld van de Nederlandse vestigingen van dat Amerikaanse bedrijf te zijn opgelopen tot 300 miljoen gulden. Dat volle bedrag krijgt Van Tienen gepresenteerd als eis tot schadevergoeding, zei de curator A. van Hees vorige maand.

Tussen het oude Commodore en het nieuwe Commodore leidde Van Tienen twee andere bedrijven, The Champs en Escom Nederland. Die bedrijven overleefden zijn stuurmanschap evenmin, maar dat weerhield hem niet telkens opnieuw te beginnen.

Tulip heeft de restanten van het Commodore-faillissement goedkoop kunnen krijgen, veel goedkoper dan de prijs die dit voorjaar nog werd besproken toen het Rosmalense bedrijf in overnamebesprekingen was met Commodore. Die ketsten af, nadat bleek dat Commodore er financieel slecht aan toe was.

Meer over