Topman Eisner zet opvolger bij Disney na conflict aan de dijk

Het op een na grootste film-, televisie en amusementsbedrijf ter wereld, Walt Disney Corporation, heeft met machts- en egoconflicten in de top opnieuw voor opschudding gezorgd op de New Yorkse beurs en in Hollywood....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Het plotselinge vertrek van Michael Ovitz als de tweede man van het concern na ruzies met president-directeur Michael Eisner zorgde voor een koersdaling van bijna twee dollar op de beurs en bezorgdheid over de toekomst van het bedrijf.

Ovitz, de oprichter van het in Hollywood invloedrijke impressariaat Creative Artist Agency, zou op termijn Eisner, die vorig jaar na enkele hartaanvallen een gecompliceerde hartoperatie onderging gaan opvolgen. Eisner bleek volgens Disney-medewerkers echter niet bereid te zijn de macht over het enorme bedrijf te delen.

Ovitz die als eigenaar/directeur van CAA met vrijwel alle grote namen in zijn stal over Hollywood had geregeerd als een soort ongekroonde keizer accepteerde dat niet. Bovendien ontstonden er in het bedrijf problemen met de stevige stijl van leidinggeven van Ovitz die in het bedrijf zijn eigen gebied moest veroveren.

Ovitz trachtte de afgelopen maanden met weinig succes de Chinese regering ervan te overtuigen dat een Disney-film over de Tibetaanse Dalai Lama van Martin Scorsese niets beschouwd moet worden als een aanval op China. De moeilijkheden met China, het land dat een cruciale rol speelt in de expansie-strategie van Disney, zou Eisner in de schoenen schuiven aan de ondiplomatieke opstelling van Ovitz.

Ovitz is de tweede topman die na korte tijd weer vertrekt bij Disney dat onlangs is gefuseerd met Capital Cities/ABC en daardoor na Time Warner het grootste film- en amusementsbedrijf in de VS is geworden.

Vorig jaar verliet Jeffrey Katzenberg, producent van talloze filmsuccessen, Disney om samen met Steven Spielberg de nieuwe maatschappij DreamWorks op te richten. Ovitz vertrekt met de beste wensen van Eisner en een gouden handdruk van 50 miljoen dollar plus een optie op aandelen van Disney van 40 miljoen dollar.

De directie van Disney trachtte vrijdag met enig succes de beurzen en investeerders gerust te stellen met de mededeling dat zowel Eisner als het bedrijf in goede conditie verkeren. De dreigende sancties van China, de conflicten in de top en de luidruchtige kritiek van christelijk rechts op het homo-vriendelijke personeelsbeleid van het concern en de 'familievijandige' films laat onverlet dat Disney het ene na het andere succesnummer uitbrengt.

Disney beheerst de Amerikaanse filmmarkt met hits als de '101 Dalmatiërs' met Glenn Close in de hoofdrol en 'Ransom' met de Australische acteur Mel Gibson. De oproepen tot boycots van de Southern Baptist Conference en de American Family Association worden door de Amerikaanse bevolking compleet genegeerd.

Meer over