Topjaar voor musea buiten de Randstad

Museum Het Valkhof in Nijmegen en het Noordbrabants Museum in Den Bosch hebben beiden een bijzonder goed jaar achter de rug....

ANP

Het zijn opvallende successen van de Nederlandse musea in 2007, blijkt vrijdag uit een reeks jaarcijfers. Talloze instellingen in de vier grote steden zagen ook meer mensen langskomen, maar daar was de stijging minder fors.

Museum Het Valkhof floreerde dankzij de Herculaneum-expositie van kunstschatten uit het Romeinse stadje Herculaneum. Het museum in Den Bosch trok bezoekers aan door onder anderen de tentoonstelling over de jaren zeventig met de titel Wauw!.

Ook enkele andere instellingen buiten de Randstad trokken flink meer mensen, zoals het Openluchtmuseum in Arnhem, Museum de Fundatie in Zwolle en het Zeeuws Maritiem muZEEum in Vlissingen. De laatste twee zagen hun bezoekersaantal ongeveer verdubbelen naar rond de 60.000.

In Amsterdam was het iets minder druk in het FOAM Fotografiemuseum (117.000 belangstellenden) en het Rembrandthuis, dat 200.000 cultuurminnaars zag langskomen, 90.000 minder dan een jaar eerder. Het beeld werd vertekend door het Rembrandtjaar in 2006, waardoor dat museum zich in een grote belangstelling van toeristen mocht verheugen.

Het Tropenmuseum kreeg 25 procent extra bezoekers, ruim 210.000. Het Amsterdams Historisch Museum zag 200.000 mensen langskomen, ongeveer gelijk aan het cijfer in 2006. De Hermitage Amsterdam sloot het jaar af met 100.000 kunstliefhebbers aan de kassa. De Nieuwe Kerk wist met met drie tentoonstellingen 225.000 bezoekers te trekken. Het Cobra Museum in Amstelveen kijkt tevreden terug met ruim 75.000 bezoekers, tegenover 58.000 een jaar eerder.

De grotere musea in Nederland, zoals het Van Gogh Museum en het Haags Gemeentemuseum, kwamen vorige week al met de bezoekersaantallen. Diverse grote musea konden het jaar met een pluim afsluiten.

Meer over