Review

Topgames van de week: een golfende loodgieter, een dief en de duivel

Tiger Woods in een overall, met snor en een green die lijkt aangelegd onder invloed van geestverruimende middelen: Super Mario gaat op de golftoer. Plus drie andere 'must haves'.

Peter van Ammelrooy
Had Super Mario het toch verkeerd verstaan: golven in plaats van golfen. Beeld Nintendo
Had Super Mario het toch verkeerd verstaan: golven in plaats van golfen.Beeld Nintendo

Als er een sport is die wel een dosis jolijt kan gebruiken, dan is het wel golf (hoewel dat nog altijd een achtbaan is vergeleken met curling of darts). Het is dus goed dat Super Mario, het boegbeeld van Nintendo, na een onderbreking van liefst tien jaar de green weer eens opzoekt.

Mario Golf: World Tour voegt elementen als sprintpaddestoelen, bullit bills en vuurbloemen toe aan het favoriete tijdverdrijf van makelaars en tandartsen. Met een vuurbloem bijvoorbeeld schroeit een bal zich door hoog gras en dicht gebladerte; een ijsbloem daarentegen verandert water in ijs, zodat een bal niet in de plomp verdwijnt als hij per ongeluk afzwaait naar een meertje.

Golfen is bij Mario slechts een kwestie de afstand inschatten en kijken uit welke richting de wind waait (en hoe hard). Er is een half-automatische stand waarbij het spel de kracht waarmee je mept voor zijn rekening neemt en een handmatige modus waarin je in drie kliks kracht, effect en impact zelf instelt.

De World Tour in de titel wijst op de uitvoerige mogelijkheden voor online toernooien, of dat nou spelletjes zijn tegen iemand in dezelfde kamer of aan de andere kant van de wereld.

Sly Cooper op het dak van het hol van de leeuw. Beeld Sanzaru
Sly Cooper op het dak van het hol van de leeuw.Beeld Sanzaru

The Sly Trilogy
Drie jaar geleden bundelde Sony de opgevoerde en opgefriste edities uit van drie avonturen met Sly Cooper, een gentleman-dief-wasbeer, voor de PlayStation 3. Die werd kennelijk goed onthaald, want de Japanners brengen de bundel nu ook uit voor hun portable spelcomputer, de PS Vita.

De tand des tijds - de eerste Sly-game verscheen in 2002 - heeft dankzij de nieuwe lik verf nauwelijks effect gehad op deze klim- en klauterspelletjes, waarmee Sony een antwoord zocht op Super Mario. Ook de overstap naar het kleinere scherm van de Vita heeft zich zonder kleerscheuren voltrokken.

Sly Cooper & the Thievius Raccoonus uit 2002 heeft nog alle trekken van een eersteling, met rauwe randjes, maar het vervolg Band of Thieves uit 2004 was een klein meesterwerkje. Sly en zijn vrienden trekken de hele wereld rond om gestolen onderdelen van hun gerobotiseerde aartsvijand uit handen van een mysterieuze bende te krijgen. Honour Among Thieves wordt gezien als het kroon op de trilogie.

De kosmische schiettent die Strike Suit Zero heet. Beeld Born Ready Games
De kosmische schiettent die Strike Suit Zero heet.Beeld Born Ready Games

Strike Suit Zero: Director's Cut
Dat een vacuüm geluid niet bestaat is aan de makers van Strike Suit Zero: Director's Cut kennelijk een beetje ontgaan. Het knettert, knalt en knispert in dit ouderwetse science fiction-schietspel, zover dat lawaai niet wordt overstemd door een hysterisch orkest waaraan het begrip 'adempauze' niet echt besteed lijkt.

Bij ontwikkelaar Born Ready Games moeten de fans van Elite (een gameklassieker uit 1984) en liefhebbers van Transformers (het tekenfilmspeelgoed) elkaar gevonden hebben. De speler raast in ruimtevaartuig op grote snelheid door de kosmos heen, daarbij tegenliggers (en tegenstanders) ontwijkend of aan barrels schietend.

Elke voltreffer levert bonusmateriaal (flux) op, waarmee je op den duur in een vliegende robot verandert - trager, maar met een veel krachtiger arsenaal aan wapens.

Aan het genre voegt Strike Suit Zero: Director's Cut niet zo bijster veel nieuwe ideeën toe, maar aangezien het aanbod van games voor de PlayStation 4 nog niet zo vreselijk groot is kunnen we deze kosmische schiettent als een welkome aanvulling beschouwen op de collectie.

undefined

Duivelse intriges in Diablo versie 3.0.2.1 Beeld Blizzard
Duivelse intriges in Diablo versie 3.0.2.1Beeld Blizzard

Diablo III: Reaper of Souls
Diablo III is een game voor de liefhebbers van rollenspellen,voor de fans van het fantasy-genre, voor mensen die graag uren en dagen steken in het personaliseren van hun schermpersonage en voor gamers die het letterlijk op internet graag opnemen tegen onbekenden (lees: ze in de pan hakken).

Toen Diablo III twee jaar geleden verscheen was de blijdschap groot - net zo groot als de ergernis over het complexe beheer van goederen die een speler op zijn queeste buitmaakt. Met de eerste uitbreiding, Reaper of Souls, wordt dat euvel rechtgezet.

Het al eerder 'verbeterde' Loot-systeem geeft nu voorrang aan de items die het eigen personage beter passen, zodat een speler zich op zijn hoofdtaken kan richten - de verkenning van Sanctuary, de duistere wereld waarin Diablo zich afspeelt, en het kielhalen van tegenstanders die zo dom zijn om zijn pad te kruisen.

En niet langer kan een speler dankzij diepe zakken een voorsprong nemen, want Blizzard sloot het veilinghuis waar gamers met echt geld of virtuele goederen zich een betere uitgangspositie konden verschaffen.

Diederik Samsom zou blij zijn met zo'n sterk staaltje nivellering.

Mario Golf: World Tour (Camelot Software Planning / Nintendo)
Uitgebracht voor Nintendo 3DS en 2DS
Geschikt bevonden voor alle leeftijden

The Sly Trilogy (Sanzaru / Sony)
Uitgebracht voor de PlayStation Vita
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder

Strike Suit Zero: Director's Cut (Born Ready Games)
Uitgebracht voor PlayStation 4 en Xbox One (in 2012 voor Windows en Mac)
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder

Diablo III: Reaper of Souls (Blizzard)
Uitgebracht voor pc en Mac
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder

Meer over