MediaTop en Flop

Top en flop: Vedder blijft galant en Opzij heeft een ‘sociale media’ cursus nodig

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: Eddie Vedder is nog steeds een heer en Opzij-hoofdredacteur Marianne Verhoeven blockt erop los.

Eddie Vedder. Beeld Getty Images
Eddie Vedder.Beeld Getty Images

Top

In 1992 bezocht Eddie Vedder, na een optreden in poppodium Tivoli, een Utrechts café op de Oudegracht. Na een paar afzakkertjes sprong de zanger en gitarist van de Amerikaanse rockband Pearl Jam achterop de fiets van een blonde student, die hem een lift naar zijn hotel had aangeboden.

Bij het afscheid blijkt de vrouw geen prototype groupie en Vedder geen prototype rockster: er volgt geen dampende sekspartij, maar een formeel schudden van de hand. Vervolgens zwaait Vedder haar minutenlang uit.

Ondanks de weinig spectaculaire afloop denkt Vedder er 27 jaar later nog regelmatig aan terug. ‘Ik herinner me dat haar haar telkens tegen mijn gezicht aanzwiepte’, zegt hij zondag tijdens zijn optreden in Afas Live. Helaas blijkt de vrouw niet in de zaal aanwezig.

Hanneke Keultjes van Het Parool ruikt - terecht - een prachtig verhaal en spoort ‘de vrouw met de fiets’ dinsdag op: het blijkt Valeska Custers, toen 23 en nu 49, te zijn.

Keultjes - vorige week nog aan de rechterzijde van deze rubriek, door haar bespottelijke interview met Ivanka Trump - zet door en neemt woensdag contact op met een manager van Vedder. Die nodigt Custers prompt uit voor Vedders concert die avond in Brussel.

Een half uur na dat optreden wandelt Custers met haar man Vedders kleedkamer binnen. ‘Nou, bedankt voor de lift!’, zegt Vedder, nog even galant als 27 jaar geleden.

Flop

Een feministisch tijdschrift als Opzij zou niet uit de keuken moeten rennen zodra er het te heet wordt. En zeker niet als het blad zelf het vuurtje heeft opgestookt.

Dinsdag serveerde het blad een linkje op Twitter naar een artikel over de Amerikaanse comedian Louis CK (die ongevraagd masturbeerde in het bijzijn van twee vrouwen) - voorzien van een pinnige tekst over de #MeToo-discussie. ‘Heeft u dat soms ook?’ twitterde het Opzij-account. ‘Dat je jezelf in al dat #MeToo-geweld soms afvraagt waar de grenzen zijn? Dat er naast heel veel terechte aandacht voor wantoestanden toch ook regelmatig dingen voorbij komen waarvan je denkt cut the crap.’

Een legitieme, doch gewaagde vraag die niet werd geslikt door enkele feministen op Twitter: boze reacties, maar ook nette en kritische vragen volgden. Maar in plaats van een antwoord, kregen de critici een block. Het resultaat: nog meer ophef.

Diezelfde avond bood hoofdredacteur Marianne Verhoeven via Twitter toch maar eens excuses voor het blokkeren en wiste de gewraakte tweet. Máár: ‘Er wordt alleen geblokkeerd als er te onbeleefd wordt gereageerd (je bent te gast op andermans account, dus dan gedraag je je). Dat die gevoeligheid verschillend kan worden geïnterpreteerd, blijkt wel’, schreef ze weinig berouwvol.

Cut the crap, Opzij. Volg liever een cursus ‘sociale media’.

Meer over