MediaTop en Flop

Top en flop: een standbeeld voor Corry Tendeloo en de sollicitaties voor het Eurovisie Songfestival

 De champagneflessen waren in Tel Aviv nog maar nauwelijks geleegd toen Wendy van Dijk zich aanmeldde als presentatrice voor het Songfestival.  Beeld ANP
De champagneflessen waren in Tel Aviv nog maar nauwelijks geleegd toen Wendy van Dijk zich aanmeldde als presentatrice voor het Songfestival.Beeld ANP

Top

Kent u Corry Tendeloo? Nee? Dat is precies het probleem, betoogde Vogue-columnist en beheerder van het instagramaccount @Zeikschrift Madeleijn van den Nieuwenhuizen deze week onvermoeibaar in diverse media. Tendeloo was het Tweede Kamerlid dat ervoor zorgde dat vrouwelijke ambtenaren niet meer verplicht werden ontslagen zodra ze trouwden. Ook spande ze zich in om de handelingsonbekwaamheid van gehuwde vrouwen uit het wetboek te schrappen. Nederlandse vrouwen kregen vanaf dat moment meer opties dan een leven boven pannen met grauwgekookte conserven en mochten zelfs, oelala, een bankrekening openen. Het kan geen kwaad af en toe te memoreren dat deze bepalingen pas 62 jaar geleden verleden tijd werden.

‘Hoewel ik veel heb te danken aan Corry Tendeloo, ken ik haar naam pas een paar weken’, schreef Van den Nieuwenhuizen in Vogue. Niet zo gek ook: in de geschiedenisboeken komt het Kamerlid niet of nauwelijks voor. Daar kwam de columnist achter toen ze haar ruim 20 duizend volgers op Instagram vroeg eens door hun schoolboeken te bladeren. In de registers bleek Tendeloo onvindbaar.

Van den Nieuwenhuizen ijvert nu voor een standbeeld voor Tendeloo in Den Haag, ‘bij voorkeur niet in een obscuur hoekje’. De petitie werd al ruim zevenduizend keer ondertekend en toegejuicht door politici. Het succes laat zien dat @Zeikschrift al lang geen obscuur hoekje meer is op instagram.

Loes Reijmer

Flop

Een van de grootste nadelen van de winst van Duncan Laurence in Tel Aviv is dat het nu het héle jaar over het Eurovisie Songfestival gaat; over wie de liedjeswedstrijd in mei 2020 moet gaan presenteren, welke artiest we het podium opsturen en waar in Nederland de 65ste internationale talentenjacht moet worden gehouden.

Het nieuws van deze week: Leeuwarden heeft zich teruggetrokken als kandidaat-organisator. Het plafond van de beoogde locatie, het WTC Expo, is te laag.

En dan zijn er de BN’ers die laten weten dat het ze wel wat lijkt, zo’n Songfestival presenteren. De champagneflessen waren in Tel Aviv nog maar nauwelijks geleegd toen Wendy van Dijk zich aanmeldde. Afgaande op berichten in de pers zouden Anna Nooshin, Richard Groenendijk, Chimène van Oosterhout en Eva Jinek hun neus er ook niet voor ophalen.

Alle begrip dus voor Cornald Maas, de commentator die het Songfestival al omarmde toen de deelnemers uit Nederland nog als een Indiaan waren uitgedost of door Vader Abraham naar voren werden geschoven. Op Twitter keerde hij zich tegen ‘grijpgrage belanghebbenden’ en ‘kandidaat-presentatoren’ die nooit een cent om dat hele #Songfestival gaven, ‘maar zichzelf nu schaamteloos naar voren schuiven voor ’n plekje in de frontlinie.’

Dit is pas het begin. En het wordt nog veel erger, de komende elf maanden.

Paul Onkenhout

Meer over