Top drie THEATER

HEIN JANSSEN

OSTERMEIER/VAN HOVE

De regisseurs Thomas Ostermeier en Ivo van Hove doen komend seizoen aan uitwisseling: Van Hove begint in Berlijn met Molières Misantroop (Der Menscheinfeind), over mensenhaat en decadentie. Ostermeier (die eerder Hedda Gabler en Nora, een poppenhuis schitterend actualiseerde) komt naar Amsterdam om met Marieke Heebink en Eelco Smits in de hoofdrollen Ibsens Spoken te regisseren, over een getroebleerde moeder-zoon-verhouding.

Spoken door Toneelgroep Amsterdam, regie Thomas Ostermeier. Première 27 februari 2011 in Amsterdam.

Der Menscheinfeind door Schaubühne am Lehniner Platz, regie Ivo van Hove. Première 19 september in Berlijn.

Hamlet/Hamlet

‘Een Hamlet voor onze woelige tijden’, zo kondigt Luk Perceval zijn Hamlet aan, die hij maakt bij het Thalia Theater in Hamburg en die vlak daarna naar Nederland komt. Ook Marcus Azzini neemt het stuk onder handen, met de jonge spelersgroep van Oostpool (o.a. Sanne den Hartogh, Ali Ben Horsting en Kirsten Mulder) en daar heet het ‘een Hamlet voor (en door) een nieuwe generatie’.

Hamlet door Toneelgroep Oostpool, regie Marcus Azzini. Première 16 oktober in Arnhem.

Hamlet door Thalia Theater, regie Luk Perceval. Première 18 september in Hamburg, 8 oktober in Amsterdam.

Hotel Savoy

Nog meer Duits/Nederlands theater: Simons’ openingsvoorstelling als intendant bij de Kammerspiele wordt de theaterbewerking van Hotel Savoy, naar de roman van Joseph Roth. Geschreven in 1924. Het hotel en zijn gasten dienen als metafoor voor de opbouw van de wereld na de verwoestende Eerste Wereldoorlog. Eerder maakte Simons van Roth’s Hiob een prachtige voorstelling. Hotel Savoy wordt gespeeld door acteurs van de Kammerspiele, waaronder André Jung, en met Pierre Bokma en Katja Herbers als gastacteurs uit Nederland.

Hotel Savoy door Münchner Kammerspiele, regie Johan Simons. Première 7 oktober in München; 21 en 22 januari in Amsterdam.

Meer over