Top 2000: door mannen voor mannen

De nummer 1 was al uitgelekt, maar wat geeft het. Het feelgoodluisterfeestTop 2000 is populairder dan ooit. En actueel: Ben ik te min stijgt naar 90.

Robert van Gijssel
De DJ's die dit jaar de Top 2000 presenteren. Beeld anp
De DJ's die dit jaar de Top 2000 presenteren.Beeld anp

Nog meer mannen, in de Top2000. En weer zijn ze van de rockende soort. Het radiofenomeen Top 2000 was altijd al een masculien rockende affaire, met lekker veel en vooral graag lange en solide liedjes. Gespeeld door vooral mannen, en dus ook gretig beluisterd door mannen. De lijst wordt al jaren samengesteld door stemmende luisteraars en dat is te merken, ook bij de nieuwe editie van 2015, waarvan de volgorde gisteren werd bekendgemaakt.

De laatste jaren drongen bandjes en vooral héél veel Nederlandse met een fanatieke aanhang door tot de top van de lijst, met een krankzinnige hoeveelheid liedjes. In 2005 werd Boudewijn de Groots lied Avond zelfs een onverwachte nummer één, na een uitgebreide promotiecampagne in de media.

Dit jaar staat de Zeeuwse rockband Bløf met maar liefst 19 nummers in de Top 2000. Dat lijkt voor een Bløf-leek zo'n beetje het hele oeuvre van de band. De Top 2000 heeft de laatste jaren toch ook een flink Ik Hou Van Holland-gehalte gekregen. Al zijn er natuurlijk lichtpuntjes voor de liefhebbers van minder blokvormige popmuziek, die via Radio 2 tot ons gaat komen van Kerst tot Oudjaar.

Van feestje tot fenomeen

De Top2000 is uitgegroeid van eenmalig millenniumfeestje tot een radio-, tv-en concertzaalfenomeen, dat tegen Kerst het hele land bezig lijkt te houden. Bij de millenniumwisseling van 2000 kwam Radio 2 met het idee een hitlijst uit te zenden van de tweeduizend mooiste platen ooit gemaakt, culminerend in een nummer één die de oude eeuw moest uitluiden. Het succes van die eerste uitzending was overweldigend, en Radio 2 kon niet anders dan een vervolg geven aan het format, dat tegenwoordig veruit het meest beluisterde Nederlandse radioprogramma is. Vorig jaar luisterden 11,2 miljoen Nederlanders via radio, tv of internet naar de Top2000. Het programma won dit jaar een Gouden Roos, de meest prestigieuze Europese prijs voor amusementsprogramma’s.

Bohemian Rhapsody

Hoe dan ook wordt de Top 2000 weer het inmiddels traditionele feelgoodluisterfeest voor de huiskamers, waarbij de wrede buitenwereld weer even kan worden buitengesloten. De Top 2000 is een vaste waarde geworden in ons feestseizoen, waarbij kan worden geproost op Oudhollandse saamhorigheid.

Woensdagmiddag maakte Marco Borsato (óók aanwezig in de Top 2000 met een onwaarschijnlijke 18 liedjes) de volgorde van de jaarlijkse feestdagenhitlijst bekend. De Britse rock, met Queen, Led Zeppelin, Coldplay, Pink Floyd, U2 en The Rolling Stones toch al oververtegenwoordigd, rukt verder op met de band Muse, die dit jaar met maar liefst 9 nummers in de hitlijst staat, dus met 5 nummers meer dan vorig jaar. En ook Nederland rockt mee, met bijvoorbeeld Kensington. De Utrechtse band, ook al gezegend met een driftig enthousiaste aanhang die kennelijk graag een stem uitbrengt, zag het aantal noteringen in de Top 2000 in twee jaar verdubbelen: van 3 naar 6. Maar de grootleverancier blijft voorlopig dus Bløf, en dat zal de al dan niet Zeeuwse fans van de band goed doen.

De afgelopen weken waren al wat Top 2000-nieuwtjes uitgelekt: de 'lijst-der-lijsten' houdt Nederland in toenemende mate in de greep. Bekend was al dat de eeuwige nummers één The Eagles (Hotel California) en Queen (Bohemian Rhapsody) plaats hadden moeten maken voor Lennons vredeslied Imagine, dat na de aanslagen in Parijs actueler lijkt dan ooit. Ook bijzonder: Claudia de Breij steeg met haar aangrijpende liedje Mag ik dan bij jou naar de vierde plaats, en werd de hoogst gewaardeerde Nederlandstalige hit in de lijst.

Verder is het in de Top 2000 dus weer zoeken naar de grote vrouwen, die de afgelopen jaren toch hebben gedomineerd in de pop. Adele, momenteel het grootste wereldwijde hitsucces, ziet haar opmars stuiten op plaats 23. Maar haar verkooprecords brekende nummer Hello is dan ook nog vers: voor de historische hitlijst, die de Top 2000 nu eenmaal is, mag een liedje best een paar jaar rijpen.

Toch is in de hitlijst ook een glimp zichtbaar van het recente popnieuws. Het nummer Ben ik te min van de vorige maand overleden zanger Armand is één van de snelste stijgers, en vloog van plaats 1.279 vorig jaar naar 90 nu. En waarschijnlijk heeft Paul McCartney's Bond-lied Live and let die de stijging van plaats 1.768 vorig jaar naar 679 in 2015 te danken aan de populariteit van de nieuwe Bond-film Spectre, die eind oktober werd uitgebracht.

Meer over