Nieuws

Toneelgroep Oostpool diep door het stof na machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag

Toneelgroep Oostpool in Arnhem is dinsdag diep door het stof gegaan in een officiële reactie op het onderzoek naar tientallen meldingen van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik.

Toneelgroep Oostpool in Arnhem. Beeld ANP
Toneelgroep Oostpool in Arnhem.Beeld ANP

‘Voor ons is glashelder dat iedereen recht heeft op een veilige en respectvolle werkomgeving waar je mag zijn wie je bent’, aldus Rinske van Heiningen, interim-voorzitter van de raad van toezicht. ‘Gedrag dat zo veel pijn en verdriet veroorzaakt, daar kunnen we kort over zijn, hoort niet thuis bij Oostpool en wordt niet getolereerd.’

Het rapport lekte twee weken geleden uit en was vernietigend voor de toenmalige leiding die in de periode 2008-2019 grotendeels berustte bij Marcus Azzini (artistiek leider) en Ruud van Meyel (zakelijk leider). Azzini werd vooral seksueel grensoverschrijdend gedrag verweten, Van Meyel machtsmisbruik en intimiderend optreden, waardoor veel medewerkers zich onveilig hebben gevoeld, werden gedwarsboomd in hun carrière en daarna ook psychische problemen kregen. Ook heerste binnen Oostpool een drank-, drugs- en pestcultuur waartegen onvoldoende werd opgetreden.

Eerder deze maand al besloot de Raad van Toezicht, die de hand ook in eigen boezem steekt, het dienstverband met Azzini definitief te beëindigen, en trad de voorzitter van de Raad terug. Van Meyel is sinds 2019 directeur van het Chassé Theater in Breda.

Harde conclusies

Begin vorig jaar vond al eerder een beperkter onderzoek plaats, waarna de melders werden afgescheept met een mea culpa en Oostpool na een periode van bezinning door wilde gaan met Azzini. Nu onderschrijft de Raad de harde conclusies en aanbevelingen van het rapport volledig en wordt de moed van alle melders geprezen.

De komende maanden zal binnen Oostpool, waar intussen een nieuwe zakelijk leider en een interim artistiek team is aangetreden, met man en macht worden gewerkt aan een betere organisatie- en bestuursstructuur. Ook zal veel tijd worden besteed aan nazorg en gesprekken met mensen die bij Oostpool werken of gewerkt hebben. Daarbij wordt, pikant genoeg, opgemerkt dat dat soort gesprekken voor de hele theatersector van belang zijn. Van Heiningen: ‘’Met de huidige directie zullen we er alles aan doen om te leren van deze ingrijpende periode om met alle betrokkenen te werken aan een open, transparante en veilige werkomgeving binnen Oostpool.’

Meer over