NieuwsLiteratuur

Tommy Wieringa op longlist prestigieuze Man Booker Prize International

De Nederlandse schrijver Tommy Wieringa staat met zijn boek The Death of Murat Idrissi (De dood van Murat Idrissi) op de longlist van dertien schrijvers die genomineerd zijn voor de Man Booker International Prize. De Britse prijs, die in 2005 werd ingesteld voor schrijvers van buiten het Engelse taalgebied, geldt als een van de meest prestigieuze literaire onderscheidingen.

Karolien Knols
 The Death of Murat Idrissi van Tommy Wieringa Beeld
The Death of Murat Idrissi van Tommy WieringaBeeld

Wieringa is de tweede Nederlandse auteur die voor de prijs is genomineerd. In 2007 stond Harry Mulisch op de longlist. De Man Booker International Prize was toen nog een oeuvreprijs.

De shortlist wordt op 9 april bekendgemaakt, de uitreiking van de prijs volgt op 21 mei. De winnaar ontvangt 50 duizend pond (58 duizend euro). Dat geld wordt gelijk verdeeld tussen schrijver en vertaler. Het boek van Wieringa is vertaald door Sam Garrett.

Winnaar van de eerste Man Booker International Prize, in 2005, was de Albanese schrijver Ismail Kadare. Daarna volgden de Nigeriaan Chinua Achebe (2007) en de Canadese Alice Munro (2009). In 2011 kreeg Philip Roth de prijs. De aanvankelijk tweejaarlijkse Man Booker International Prize wordt sinds 2016 elk jaar uitgereikt.

De dood van Murat Idrissi verscheen in 2017. Wieringa baseerde het verhaal op een nieuwsbericht uit 2004. In het boek vertelt hij het verhaal van Ilham en Thouraya, twee jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen die op vakantie in hun moederland Marokko het verzoek van een mensensmokkelaar krijgen om de jonge Murat, een paspoortloze vluchteling, mee te nemen in de kofferbak van hun auto. Bij aankomst in Spanje blijkt hij gestikt.

De Volkskrant noemde de novelle ‘geserreerder en geconcentreerder’ dan Wieringa’s met de Libris Literatuurprijs 2013 bekroonde roman Dit zijn de namen. Ook dat was een vertelling over migratie.

Slechts twee van de dertien titels op de longlist van de Man Booker International Prize 2019 worden uitgegeven door de grote uitgeverijen. Volgens Bettany Hughes, voorzitter van de jury die nu een winnaar moet kiezen, wordt het belang van kleine, onafhankelijke uitgeverijen steeds groter. ‘De goede onafhankelijke uitgeverijen’, zei ze in The Guardian, ‘zijn de echte talentscouts van nu.’

Meer over