Tom Petty gaat meedelen in wereldhit Stay With Me

Sam Smith. Beeld ANP
Sam Smith.Beeld ANP

De goede luisteraar had het al gehoord: de refreinmelodie van Stay With Me, de wereldhit van Sam Smith lijkt bijna één-op-één overgenomen van Tom Petty's succesnummer I Won't Back Down uit 1989. Die gelijkenis heeft nu juridische vorm gekregen: Petty is bij de ASCAP (de Amerikaanse Buma/Stemra) bijgeschreven als schrijver van Smiths succesnummer.

Sam Smith heeft volgens de Britse tabloid The Sun al in oktober een deal gesloten hebben met Petty en Jeff Lynne, de co-producer van het oudere nummer. Volgens de krant staan Petty en Lynne beiden inmiddels voor 12,5 procent op de ASCAP-lijst.

'Toen Smiths kamp ervan te horen kreeg, zijn ze de strijd niet aangegaan, maar overgegaan tot het betalen van royalty's', zegt een anonieme bron in The Sun. 'Er was geen opzet in het spel, muzikanten worden gewoon beïnvloed door andere muzikanten.'

I Won't Back Down was de eerste single van het solodebuut Full Moon Fever dat Tom Petty in 1989 maakte samen met sterproducer Jeff Lynne (ELO, The Beatles, Traveling Wilburys). Een bescheiden hit, als je het vergelijkt met de miljoenen keren dat Smiths Stay With Me dit jaar verkocht werd.

Een nieuwe verdeling van de rechten op een nummer komt vaker voor. Vorig jaar kwamen Sony en Robin Thicke nog tot een deal met de nabestaanden van Marvin Gaye. Wereldhit Blurred Lines had toch wel erg veel weg van Gayes Got to Give It Up.

Tom Petty Beeld ANP
Tom PettyBeeld ANP
Meer over