Toch nog gewonnen

Volkskrant-tekenaar Jos Collignon wint de prijs voor beste politieke spotprent met tekening over DSB...

Door Thijs Hartveld

‘Ik was er gewend aan geraakt niet te winnen’, zei een verheugde Jos Collignon (59) net nadat hij gisteravond de Inktspotprijs 2009 had gewonnen voor zijn prent die op 3 oktober in de Volkskrant verscheen. De prijs, die voor de zestiende keer werd uitgereikt, is bedoeld voor de beste politieke spotprent die het afgelopen jaar is gepubliceerd in de landelijke en regionale pers. ‘Een vriend had deze prent uitgekozen als inzending. Zelf had ik hem er misschien niet uitgepikt. Wat ligt er nu meer voor de hand dan die schaatser om te laten vallen? Maar ja, de simpelste tekeningen doen de luidste bel rinkelen.’

In het Haagse perscentrum Nieuwspoort overhandigde juryvoorzitter Alexander Pechtold de prijs aan Collignon. Behalve Pechtold bestond de jury uit kunsthistorica Caroline Rhodius en journalist Max Westerman.

Ze prezen de originaliteit waarmee Collignon het onderwerp had aangepakt. ‘In één oogopslag is duidelijk waar het over gaat, de prent is cynisch en in vorm alleszeggend. De naam, het logo en de typische gevel van het bankgebouw zijn direct herkenbaar. Met de val van de schaatser wordt de naderende ondergang van de bank duidelijk gemaakt.’

Daarnaast vond het jury het passend dat de gevel van het DSB-gebouw schuin werd afgebeeld. Zo lijkt het letterlijk om te vallen.

Volgens Ariane de Ranitz van Stichting Pers & Prent, die de prijs uitreikt, lag het niveau van de 162 inzendingen weer hoog dit jaar.

‘De spotprent is een journalistieke kunstvorm die eigenlijk overal tussenin valt’, stelt De Ranitz. ‘Het is niet een soort kunst die je in het museum tegenkomt. Er zijn ook prijzen voor persfoto’s, dus waarom niet voor de spotprent?’

Tekenaren Tom Janssen en Ruben L. Oppenheimer waren andere kanshebbers. Eervolle vermeldingen voor Inhoud, Beeld en Humor waren er voor respectievelijk Ien van Laanen, Raymond Hendriks (TRIK) en Tom Janssen.

Jos Collignon, die zijn werk ook plaatst op zijn website joscollignon.nl, tekent sinds 1980 voor de Volkskrant. Vanaf 1992 verschijnen zijn politieke illustraties op de Forumpagina. De winnende prent is te zien op de expositie Politiek in Prent 2009.

Meer over