Toch Greenpeace eens bellen

Dus ik ga gewoon in de krant opschrijven dat ik mijn computersoftware heb gekopieerd, ja. Van vriendjes overgenomen, geleend van de buren, gevonden bij het stencilapparaat....

- 'Dus jij...'

- 'Maar ben je dan niet...'

Tuurlijk ben ik bang. Panisch ben ik. Piraten zoals ik boren de grote softwarehuizen in de Benelux elk jaar tientallen miljoenen guldens door de neus. Zo veel gaat er aan coke in de grachtengordel nog niet doorheen. Geen wonder dat de BSA er maar weer eens flink tegenaan gaat. Ze ruiken geld. En mijn bloed. Elk moment kan ik van mijn bed worden gelicht.

- 'Dat zijn toch...'

BSA? Een belangenclubje van zes grote softwaremakers, ja. De Microsoften van deze wereld. Bibi Gates en zijn trawanten. De Dagobert Ducks van het digitale tijdperk.

- 'Nee, die miljoenen. Dat zijn toch...'

Misgelopen omzet. Dat schatten die tiepjes tenminste, maar er is geen mens die dat controleren kan.

- 'Vind je dan dat...'

Dat iedereen maar aan moet kopiëren? Nee, want dan zou er binnen een week niks nieuws meer worden geproduceerd en was er twee weken daarna niets meer te kopiëren. Af en toe moet er iemand WordPerfect 6.1 kopen, of Windows Office, zodat ze het idee houden dat ze het ergens voor doen.

- 'Maar waarom denk je dan...'

Omdat die lui maar wat roepen. Dat werkt als volgt. Zij zetten de meest exorbitante prijzen op de software die ze willen verkopen. Wij bedanken daarvoor en stellen ons tevreden met een illegaal kopietje. En zij zetten een turfje in het kasboek aan de debetzijde.

- 'Dus als die prijzen...'

Als ze die zouden vertienvoudigen, gewoon voor de lol, zou ook het omzetverlies vertienvoudigen. Of nog erger, zelfs, want dan gaan er nog meer mensen illegaal kopiëren.

- 'Maar als ze die prijzen nou...'

Precies. Als ze die prijzen nu eens tien keer zo laag maken, dan is in elk geval het omzetverlies al tienmaal zo laag als ze nu roepen. Dan verdwijnt dus vanzelf de aanleiding om iedere computergebruiker in de wereld te terroriseren en te dreigen met keiharde maatregelen als je met een illegaal kopietje wordt betrapt.

- 'Alleen als je zo redeneert...'

Dan zouden ze de software gratis moeten maken, ja. Nou, inderdaad. Hebben zij geen omzetverliezen meer en hebben wij geen aanleiding om illegaal te kopiëren. Iedereen gelukkig. Einde probleem.

- 'Maar waarvan moet die software...'

Betaald worden? Hoor eens, als steeds meer bedrijven op Internet gewoon software kunnen weggeven en toch schatrijk worden, waarom kunnen die piepeltjes van BSA dat dan niet?

- 'Omdat ze misschien niet zo veel...'

Weg te geven hebben ze allemaal meer dan genoeg. Wat ze er namelijk niet bij vertellen is dat ze nog steeds ruimschoots meer verdienen dan ze verliezen.

- 'Dat zou nog meer...'

Maar het is niet meer. Ze dromen maar wat. Kennelijk is er een maximum aan wat een gemeenschap van gebruikers wil betalen voor een bepaald product. Software is een idee waarvoor de maker wordt beloond, maar het zijn geen pakken waspoeder. Als ze meer dozen willen verkopen, zullen ze de prijs omlaag moeten halen. Maar daarvan stijgt de omzet ook niet en het lijkt me een verspilling van grondstoffen en inspanning.

- 'En als ze die prijs nou niet...'

Dan blijft er maar een beperkte groep kopers over die uiteindelijk met elkaar precies hetzelfde bedrag opbrengt met aanzienlijk minder grondstoffen, milieuvervuiling en inspanning.

- 'Dus als ze jou binnenkort...'

Dan zeg ik gewoon dat ik bezig ben de wereld te redden. Misschien moet ik Greenpeace alvast eens bellen.

Martijn van Calmthout

Meer over