Modethuiswerkkloffie

Tips voor een comfortabel én stijlvol thuiswerkkloffie

Het tweedelige zachte pak, zoals onder andere gedragen door stijlicoon Paris Hilton.  Beeld Illustratie: Claudie de Cleen. Foto: Getty Images
Het tweedelige zachte pak, zoals onder andere gedragen door stijlicoon Paris Hilton.Beeld Illustratie: Claudie de Cleen. Foto: Getty Images

Hoe omzeilen we de valkuil van het slonskloffie? Door na te denken over een stijlvol huispak.

Had iemand mij een paar weken geleden op een Parijs’ terras in het holst van de modeweek gevraagd wat mijn grootste wens was wat betreft kleding, dan had ik geantwoord: dagen, nee, wéken achter elkaar in mijn huiskloffie rondlopen. Ik kon me – toen cafés en Parijs nog gewoon open waren en ik elke dag omringd werd door fancy types – niks fijners voorstellen dan thuis kneuteren en daarbij iets on-chics en non-representatiefs dragen. Jottum!

Maar zoals een wijs Britse gezegde luidt: be careful what you wish for. Nu thuiswerken het nieuwe normaal is, mag ik geen weken maar misschien máánden in mijn thuisklofje rondkachelen. En dat hangt me sneller de keel uit dan gedacht. De eerste volle week van de gedwongen sociale distantie is nog niet achter de rug of ik zie mijn spiegelbeeld met lichte verachting tegemoet. Wat nou stijlredacteur? Ik zie er in mijn geruite flanellen broek, dikke sokken en mottige vest uit als Bridget Jones op haar dieptepunt. Nu ben ik inderdaad hardnekkig vrijgezel en kan ik thuis mijn oncharmantste zelf zijn. Voor de man die wél de voordeur met me deelt (zoon, 21) hoef ik ook geen moeite te doen – die komt doorgaans gewoon in zijn uitgelubberde pyjamabroek en teddyberenfleecevest naast me zitten om gezellig samen First Dates, Married at First Sight, Boer zoekt vrouw en/of Love is Blind te kijken. Maar het moet voor ons en andere thuisblijvers natuurlijk geen dagelijkse gewoonte worden, als een stel ranzige studenten door het huis scharrelen. Binnenglurende buren kunnen schrikken, reputaties kunnen verkruimelen, zelfrespect kan verdampen, relaties kunnen inkakken, liefdesvlammen uitdoven. Het verdraaide virus heeft ons al het nodige afgepakt, maar van ons stijlgevoel en onze waardigheid moet het met z’n vieze vuile ongewassen poten afblijven!

Ik zou daarom willen pleiten voor een nette of in elk geval doordachte huisoutfit, om onszelf en onze huisgenoten een plezier mee te doen.

Vind ik nu dat we allemaal in kokerrok of maatpak moeten gaan laptoppen of Netflixen? Nee, natuurlijk niet! Vooruit, ik ken mensen die zelfs als ik op een vrije dag onverwacht bij ze op de stoep sta nog keurig gekleed, gekapt, opgemaakt en hooggehakt opendoen. Wonderbaarlijk vind ik dat, prijzenswaardig ook, maar het zit en werkt niet per se lekker.

Opmerkelijk genoeg kreeg ons hele bedrijf dinsdagavond een mail over hoe optimaal thuis te werken. ‘Ook jezelf gewoon kleden en zorgen voor een ‘look’ die je normaal gesproken ook hebt, helpt’, stond er. ‘We weten niet of het wetenschappelijk bewezen is, maar wij ervaren het zelf wel; je voelt je actiever en productiever als je er goed uitziet.’ Ongetwijfeld aardig bedoeld van afzender Team Strategie, Personeel & Organisatie, maar hallo: wie is hier de stijlredacteur? En wat bedoelen zij met ‘er goed uitzien’? Ik waag het deze vage tip keihard naast me neer te leggen.

Welnu. Juist harde werkers verdienen zachte pakken. Een effectief thuiswerkklof is in mijn deskundige optiek warm, wijd en in het gunstigste geval nog rekbaar ook. Maar: mijd de joggingbroek! ‘Want de joggingbroek’, zo zei modewijsgeer Karl Lagerfeld ooit, ‘is een teken dat je het hebt opgegeven. Een nederlaag. Wie de controle over zijn leven kwijt is, grijpt naar de joggingbroek.’ En zie daar maar eens een speld tussen te krijgen, hoe wijd die joggingbroek ook is. Dus kiezen we voor werkuren en daarna een outfit die qua boven en onder een mooi geheel vormt, ook qua kleur. Heeft u daar wat hulp bij nodig? Het zal best, en omdat ik niet Team Strategie, Personeel & Organisatie ben heb ik de opties kraakhelder ingedeeld in soorten, en bij elke soort een bijpassend stijlicoon-met-voorbeeldfunctie gezocht.

1. Het tweedelige zachte pak, zoals gepromoot door Paris Hilton (en Roy Donders)

Het is alweer tien jaar geleden dat Jennifer Lopez en Paris Hilton om de haverklap werden gekiekt in een Juicy Couture-tracksuit, zo’n tweedelig zachtfluwelen pak waarin hun rondingen goed uitkwamen. Mits de kleur niet te fel en de pasvorm goed is, kan het er heus mee door, desnoods in een retro-ironische context. Het is misschien niet echt deftig, maar vele malen netter dan het bij elkaar geraapte Bridget Jones-pinguïnpyjamaslonspak of de hatseflats gemakscombinatie die onze beeldredacteur per mail zojuist zeer treffend omschreef als ‘schoolkamp groep 8’.

Sinds 2013 is in Nederland ook het goedkopere fluwelen na-aap Juicy Couture-huispak in zwang geraakt. Omdat ze met bakken vol in de Zeeman en het Kruidvat lagen en omdat stylist van het Zuiden Roy ‘harde krullen’ Donders, noeste neringdoende in het huispakkencircuit, een cultfenomeen werd. U herinnert zich hem vast: volgens Donders was een goed huispak ‘een huispak met veel glitters, steentsjes, ritsjes, satijnen lintsjes, panterprintsjes, goud en studs.’ Nu heb ik het dekselse geluk gehad dat ik een paar jaar geleden (vlak vóór zijn faillissement, helemaal boffen!) in een tv-kwis tegen Roy Donders mocht spelen, van hem won en bij wijze van prijs een van zijn huispakken kreeg: een rekbaar fluwelen deux-pièces met satijnen strikken aan mouwen en tailleband en satijnen zakken op de billen. Chic it was not, en door de knalroze kleur leek ik meer op een prop Hubbabubba dan op een mens, maar eerlijk is eerlijk: het zat hartstikke lekker. Misschien maar weer eens aantrekken voor de volgende Google Hangouts-meeting. Als ik voor die tijd heb ontdekt hoe Google Hangouts werkt. En waar het pak ligt.

Smaakvolle tweedelige zachte pakken zijn te vinden bij Oysho.com en Rituals.com en voor de wat diepere beurs Eresparis.com

Met het gezin in Adidas-trainingspak.  Beeld Alamy Stock Photo Illustratie: Claudie de Cleen
Met het gezin in Adidas-trainingspak.Beeld Alamy Stock Photo Illustratie: Claudie de Cleen

2. Het Adidas-trainingspak, zoals gedragen door Ben Stiller in The Royal Tenenbaums

Helemáál warm aanbevolen voor thuisblijvers met een kop vol zwarte krullen: het tenue dat Chas Tenenbaum en zijn twee zoontjes gedurende de hele film van Wes Anderson dragen: een klassiek pak van Adidas Originals met Firebird-jasje (nu ook nog in de uitverkoop!), bij voorkeur in knalrood. Ideaal voor alle seksen, lichaamstypen en leeftijden, ook leuk in het groen of zwart. Voor wie het nog opvallender wil: het gele pak van Uma Thurman alias The Bride alias Black Mamba uit Kill Bill – dat (leuk weetje voor tijdens de digiborrel) geïnspireerd was op het pak dat Bruce Lee droeg in zijn laatste film, Game of Death (1978). Een aanrader voor wie vanuit huis de aandacht vast wil houden tijdens een langdradige videoconference of webinar, of zijn medespelers bang wil maken tijdens een potje Cluedo.

Een comfortabele kamerjas.  Beeld Getty Images / Illustratie: Claudie de Cleen
Een comfortabele kamerjas.Beeld Getty Images / Illustratie: Claudie de Cleen

3. De kamerjas, zoals gepropageerd door Cary Grant en Hugh Hefner

Het komt waarschijnlijk door Hugh ‘Playboy’ Hefner dat er om satijnen of fluwelen kamerjassen een gedateerde en licht vunzige pornozweem hangt, maar de thuiswerker die op een combinatie van gemak en stijl gesteld is moet dat snel vergeten. Hefners kamerjassen zijn feitelijk smokingjasjes, zoals ze door rokers sinds het eind van de 19de eeuw na het diner gedragen werden om te voorkomen dat er as op hun goeie goed kwam – maar het staat natuurlijk ook beeldig bij een e-smoker. Of een ballpoint. Cary Grant droeg ze op het witte doek, Fred Astaire werd begraven in een van de zijne, Hugh Hefner droeg ze ook buitenshuis, over satijnen pyjama’s. Wat natuurlijk altijd een goed idee is als je daadwerkelijk ziek wordt, zo’n satijnen pyjama.

Voor de meest delicate zijden homewear kan de luxepoes terecht op Laperla.com. De meest decadente satijnen pyjama voor vrouwen (van Prada, met veren) is zojuist afgeprijsd op Mytheresa.com, mannen kunnen hun hart qua smokingkamerjassen en satijnen pyjama’s ophalen op het nieuwe mannenkanaal van diezelfde site of op mrporter.com

DE wollen onesie.  Beeld Alamy Stock Photo Illustratie: Claudie de Cleen
DE wollen onesie.Beeld Alamy Stock Photo Illustratie: Claudie de Cleen

4. De wollen onesie zoals gedragen door Meg Ryan in Sleepless in Seattle

Bij het woord onesie moet ik altijd denken aan mijn dochter die in den beginne van de levenscyclus van dit grotemensenhansop het woord uitsprak als o-néésie, en niet als het fonetisch correcte wansie. Zo zoet! Maar goed, al is de onesie op sterven na dood, de XL-romper kán een optie zijn voor de vlijtige thuiswerker.

Tussendoortip: mocht de verre vliegvakantie ooit weer van de grond komen, trek dan géén onesie aan voor de vlucht. Denk aan het slepen van de afgestroopte bovenkant over de vloer van het vliegtuigcloset, en huiver: da’s getsiederrie in het kwadraat!

In thuisquarantaine is dat afstropen en vloerslepen natuurlijk geen enkel bezwaar, u heeft nu toch alle tijd om de tegels driemaal daags te dweilen met Dettol – en in één moeite door het wc-papier aan te vullen. Maar mag ik adviseren om geen onesies te dragen met capuchons met berenoren, koeienvlekken, zebrastrepen, panterstippen of konijnenstaarten? Carnaval is achter de rug! Kies liever voor een lichtgrijze wollen of zelfs kasjmieren variant met bijpassende grofgebreide sokken zoals Meg Ryan ze droeg in Sleepless in Seattle, aaibaar doch stijlvol.

Voor kasjmier huispakken en andere sierlijke loungekleding kunt u terecht bij marksandspencer.com of Net-a-porter.com

De showkaftan voor de huismus met een afkeer van plebspakken.  Beeld Getty Images / Illustratie: Claudie de Cleen
De showkaftan voor de huismus met een afkeer van plebspakken.Beeld Getty Images / Illustratie: Claudie de Cleen

5. De showkaftan, zoals gedragen door Demis Roussos en Liz Taylor

Ideaal voor de huismus die een afkeer heeft van plebspakken én van thuissporten, maar niet van alles opschransen wat er in de volgehamsterde voorraadkast ligt: de showkaftan maatje picknickkleed, het uniform van zowel de Griekse zanger Demis ‘My friend the wind’ Roussos als van de Britse actrice Elizabeth ‘ja, ik wil’ Taylor. Het voordeel: u bent in één keer klaar, niks knelt en al bent u liever lui dan moe, u ziet eruit om door een ringetje te halen. Wat heet: u bent méér dan klaar om een aria te zingen of een dramatische scène te spelen op uw balkon.

Voor luxe dameskaftans shoppe men op Net-a-porter.com. Voor betaalbare dames- en herenkaftans is het onlangs in Nederland geopende Amazon een waar walhalla.

Guilty pleasure

Helemaal aan de onderkant van de piramide van huispakken, campingsmokings en tracksuits staat (of ligt, eigenlijk) de Snuggy: een fleece dekentje met mouwen eraan, opdat de bed- of banklegerige de afstandbediening of laptop kan blijven intoetsen en chips kan blijven graaien. Een schandalig hedonistisch vod, maar when the going gets tough een warme allemansvriend. Nu ook te koop met zeemeerminnenstaart!

Meer over