Tip van de redactie: The Shout

Kevin Toma
The Shout Beeld Network
The ShoutBeeld Network

The Shout

Regie Jerzy Skolimowski.

Distributeur Network (Britse import, Blu-ray)

Schijnbaar is het een gewone cricketmatch, aan het begin van de Britse horrorklassieker The Shout (1978). Het blijkt een wedstrijd op het gazon van een psychiatrische inrichting; vrijwel alle spelers zijn patiënten. Andersom geldt hetzelfde. Een van de aanwezigen vertelt hoe Aboriginal-tovenaars hem een dodelijke schreeuw en andere magie leerden, en hoe hij daarmee twee geliefden uit elkaar dreef. Krankzinnige woorden, maar wellicht spreekt Crossley (Alan Bates) toch de waarheid.

Regisseur Jerzy Skolimowski (Essential Killing) gaat in elk geval gulzig mee in Crossleys verhaal, zodat The Shout vaak net een koortsdroom is. De driehoeksverhouding tussen Crossley en het door John Hurt en Susannah York gespeelde liefdespaar flakkert tussen waanzin en verlangen, met het ruige duinenlandschap van Noord-Devon als perfect decor.

Het is ook daar dat Crossley zijn 'Terror Shout' demonstreert. Om het effect van die schreeuw extra heftig te maken, is de nieuwe, gerestaureerde Britse Blu-ray-editie aanvankelijk op een extreem zacht geluidsniveau gemixt; de nietsvermoedende thuiskijker draait dan het volume helemaal open voor Crossleys schreeuw door de speakers krijst (en dreunt!). Erna klinkt niets meer hetzelfde, van kerkklokken tot een omvallende fiets. Alleen al die geluidband, met muziek van Genesis-bandleden Anthony Banks en Michael Rutherford, maakt The Shout tot een verstorende ervaring.

Meer over