Tineke Schouten mist creativiteit van eerdere programma's

Tineke Schoutens 23ste onewomanshow in een theatercarrière van 35 jaar mist de creativiteit van eerdere programma's. Opnieuw schreef Schouten haar show zelf: is het gek dat de inspiratie dan op is?

Tineke Schouten als Erna Kötter, de geheime vriendin van Mark Rutte. Beeld Roy Beusker
Tineke Schouten als Erna Kötter, de geheime vriendin van Mark Rutte.Beeld Roy Beusker

Dus toch: Mark Rutte heeft al jarenlang stiekem een vriendin en ze heet Erna Kötter. Deze hoogopgeleide dame met kort blond kapsel en Oost-Nederlands accent verstopt zich elke week in een kliko voor de Haagse woning van onze premier, zodat hij haar uit het zicht van de paparazzi naar binnen kan rijden. Met de verkiezingen op komst wil Mark zijn geliefde nog even niet aan de wereld tonen. Dit tot groot ongenoegen van Erna zelf, zo vertelt zij vanuit haar kliko.

Het liefdesleven van Rutte staat eigenlijk al een tijdje op de zwarte lijst van afgekloven comedy-onderwerpen, maar toch vormt deze sketch een hoogtepuntje in de nieuwe show van comédienne en zangeres Tineke Schouten. Dat zegt veel over het algehele niveau, want het is tamelijk armoedig wat we dit keer krijgen voorgeschoteld. Het is de Utrechtse publiekslieveling maar moeilijk kwalijk te nemen, want T-splitsing is haar 23ste onewomanshow in een theatercarrière van 35 jaar. Opnieuw schreef ze al haar materiaal zelf: is het heel gek dat de inspiratie dan een keertje op is?

Stroeve opening

Het begint al met een stroeve opening. Schouten houdt een lange monoloog over haar familiestamboom en over het thema van de avond: de cruciale keuzes die onze levens een bepaalde richting opsturen. Ook het voorstellen van haar zeven muzikanten voordat die nog maar één noot gespeeld hebben, helpt niet mee om de show op gang te brengen. Pas daarna volgt een kleurrijk openingslied in de stijl van de musical The Lion King en vervolgt Schouten, gehuld in een kanariegele jurk, haar relaas over de t-splitsingen waarop zij in haar leven gestaan heeft.

Persoonlijke anekdoten vormen de opmaat naar sketches: wat als Tineke naar Portugal was geëmigreerd (dan was ze fadozangeres geworden), of wat als Tineke niet in Utrecht maar in Tilburg was opgegroeid (dan was ze majorette geworden).

In de tweede akte leunt Schouten vooral op haar vaste succesnummers: een optreden van de Utrechtse volksvrouw Bep Lachebek, die ditmaal op Schiphol door de douane heen probeert te komen, en een reeks persiflages van popsterren, waaronder Sia, Anouk en Céline Dion. Haar trouwe publiek zal nog steeds genieten van Schoutens charisma en komische timing, maar in haar vorige twee shows Moet niet gekker worden (2013) en Gewoon DOEN! (2014) wist ze verrassender en creatiever uit de hoek te komen, en raakte zij af en toe een gevoelige snaar met een mooi gezongen luisterliedje. Ook op dat laatste vlak valt er in T-splitsing helaas weinig te halen.

Tineke Schouten
Cabaret
Tineke Schouten: T-splitsing. In Stadsschouwburg Utrecht, 24/1. Tournee t/m 27/5.

Meer over