muziek

Tina Turner verkoopt haar muziekrechten aan productiebedrijf BMG

Tina Turner heeft de rechten van haar muziek verkocht aan BMG. Het productiebedrijf heeft naar verluidt 50 miljoen dollar (43 miljoen euro) betaald voor nummers als Private Dancer en What’s Love Got to Do with It. Eerder kocht BMG al de rechten van onder anderen David Bowie, John Lennon, Mick Jagger en Kurt Cobain.

Tina Turner in 1985. Beeld Getty
Tina Turner in 1985.Beeld Getty

‘Net als voor iedere andere artiest is het beschermen van mijn levenswerk, mijn muzikale erfenis, iets persoonlijks’, stelt Tina Turner (81) in een verklaring. ‘Ik weet zeker dat mijn werk bij BMG en Warner Music in professionele en betrouwbare handen is.’ Eventuele nieuwe nummers blijft de zangeres uitbrengen bij haar platenlabel Warner Music.

Door de deal krijgt BMG ook de rechten op de naam Tina Turner en haar imago. Het bedrijf kan die gebruiken voor sponsoring en merchandising. BMG-topman Hartwig Masuch belooft zorgvuldig om te gaan met het beheer van Turners muzikale en commerciële belangen. ‘Ze is simply the best.’

De artiesten verkopen hun liedjes, de zogeheten publishingrechten. Die staan los van hun albumopnamen, de masterrechten die in handen blijven van hun platenmaatschappijen. Met de publishingrechten krijgt de nieuwe eigenaar de inkomsten van streamingdiensten als Spotify, maar ook een vergoeding als de nummers worden gebruikt voor reclamespotjes, films, Netflix-series en op TikTok.

De coronacrisis heeft de verkoop van muziekrechten in een stroomversnelling gebracht. Artiesten zagen een deel van hun inkomsten opdrogen omdat ze niet meer konden touren. Zo zei David Crosby in maart dat hij zijn liedjes wel moest verkopen vanwege ‘de onmogelijkheid om live te spelen’. Voor veel oudere artiesten geldt bovendien dat ze de (financiële) nalatenschap van hun oeuvre liever zelf regelen dan overlaten aan hun erfgenamen. Tina Turner ging in 2008-2009 voor het laatst op wereldtournee.

De deal die Tina Turner heeft gesloten, zou een recordbedrag betekenen voor BMG. Toch zijn er in de muziekindustrie weleens hogere bedragen neergeteld voor muziekrechten. Zo verdiende Bob Dylan eind 2020 naar verluidt 300 miljoen dollar, maar hij schreef zijn nummers dan ook zelf. Dylan verkocht zijn complete, ruim zeshonderd liedjes bevattende catalogus aan Universal.

Meer over