Tikje gelikte Sesamstraat-show is knap nagemaakt vermaak

Musical..

'Waarom zegt Ernie niets als hij voor de voorstelling kinderen eenhandje geeft?', vraagt een kleuter wanneer ze ontdekt dat haar held uitSesamstraat op het podium wel begint te praten. De waarheid moet haarvooral worden onthouden. In het mensgrote pak met de bekende streepjestruihuist een Amerikaanse danser. Ernie's Nederlandse stem - op televisie aldertig jaar vertolkt door Wim T. Schippers - staat tijdens de voorstellinggewoon op band, evenals alle andere Nederlandse vertolkers van de bewonersvan het wereldberoemde kinderprogramma.

De show Sesamstraat Live is inclusief technici, decor, kostuums endansers door Joop van den Ende Theaterproducties overgevlogen uit deVerenigde Staten. En vanwege de rechten gebonden aan de origineleuitvoering. Dat betekent dus een gele versie van Pino, door de hier bekendeblauwe Pino wel even wordt geintroduceerd als zijn Neef Jan. De Amerikaansedansers en acteurs playbacken dus mee met een band waarvan ze de tekst nietkunnen verstaan. Het stramien van de show is hen echter overbekend. Zeswingen dat het een lieve lust is, wat contrasteert met het meer lomigekarakter van de televisiepoppen.

De enige die live optreedt is Irene Moors als muzieklerares Jenny. Zijkomt in Sesamstraat wonen om muziekles te geven, maar wacht tevergeefs opde vrachtwagen met muziekinstrumenten. Zij acteert in een spagaat:enerzijds moet zij het publiek tot klappende en stampende interactieverleiden - wat haar zonder meer lukt - anderzijds laat de op bandvastgelegde show nauwelijks ruimte in te gaan op grappig commentaar.

Dat maakt deze Iedereen maakt muziek in Sesamstraat vooral een door endoor tikje gelikte Amerikaanse show waarin de educatieve en dramatischedoorkijkjes ontbreken die Nederlandse familiemusicals zo bijzonder kunnenmaken. Het is scène op, scène af met één rode draad: ieder pluchemonster bedenkt zijn eigen muziekinstrument om Jenny te verrassen. Binnendeze beperkingen staat er echter wel een aanstekelijke, goed verzorgde feelgood-show, waar je gerust tweejarigen mee naar toe kunt nemen. Zij vallenzeker niet van hun geloof door dit even onschuldig als knap (na)gemaaktevermaak.

Annette Embrechts

Meer over