Tijdloze Ekman

Wie in de vroege jaren zestig een misdaadboek ('detectiefje') van eigen bodem las, had in de meeste gevallen een pocket in handen van Havank, pseudoniem van de in 1964 overleden Hans van der Kallen....

In Zweden, land met een vergelijkbaar klein taalgebied, verschenen van Kerstin Ekman (1933) in die tijd de romans Onder de sneeuw (1961), dat twee jaar geleden werd vertaald, en Doodsklokken (1963), dat onlangs is verschenen bij Bert Bakker (fl. 29,90). Het verschil kan niet groter zijn. Na 36 jaar is ook op dit boek van Ekman nog nauwelijks iets aan te merken.

De titel Doodsklokken verwijst naar de manier waarop een jachthond blaft die zijn prooi, hier een eland, in het nauw heeft gedreven. Ekman beschrijft een week uit het leven van een stel dorpsgenoten dat gespannen toeleeft naar de opening van het seizoen. In de omringende bossen zou zich een elandstier ophouden - kaliber Moby Dick. Maar het groepje gaat in de fout na een gezamenlijke maaltijd aan de vooravond van de eerste jachtpartij. Ze rijden in het donker een vrouw op een fiets dood. De chauffeur heeft gedronken, zijn straf zal zwaar zijn. De mannen besluiten het lichaam ergens anders neer te leggen.

In de dagen die volgen groeit de spanning tussen de mannen die in het complot zitten op een manier die sterk aan de sfeer van Highsmith doet denken. Over het voorval wordt nauwelijks meer gepraat, maar het geheim drukt des te zwaarder als het groepje wordt gechanteerd door iemand die niet alleen geld wil zien, maar ook een plaats opeist tijdens de jacht.

De wroeging groeit, bij een enkeling jeuken de vingers. Het zou niet de eerste keer zijn dat een schim in het struikgewas ten onrechte voor een eland wordt aangezien.

Meer over