Tigers voor animaties, korte speelfilms en vormexperimenten

Een verfilming van een verhaal van de Russische absurdist Daniil Charms (Over fenomenen & existenties no. 3 van André Schreuders) en een eerbetoon aan de Amerikaanse fotografe Cindy Sherman (Cindy, the Doll in Mine van Bertrand Bonello)....

Van onze medewerker Jan Pieter Ekker

Onder de noemer 'Short: As Long As It Takes' draaiden ertijdens de eerste vijf dagen van het Rotterdamse filmfestival inde twee zalen van Lanteren/Venster bijna vierhonderd korte films:animaties, minispeelfilms en vormexperimenten, afkomstig uit allewindstreken. Om enige orde in de chaos aan te brengen zijn zeonderverdeeld in verzamelprogramma's met welluidende titels als'Dark Fairy Tales' en 'See Me, Feel Me, Touch Me, Heal Me'.

Van de korte films dongen er 29 mee naar de drie Tiger Awardsvoor korte film (voorheen de Tiger Cubs); 15 films warengenomineerd voor de Prix UIP Rotterdam. De onderverdeling is opzijn minst arbitrair: grensverleggende films, korter dan een halfuur, van over de hele wereld komen in aanmerking voor een TigerAward; narratieve films van maximaal een kwartier, afkomstig uitEuropa, voor de Prix UIP. Maar in beide selecties zitten filmsdie ook in de andere competitie hadden kunnen zitten.

In de twaalf minuten durende, Belgische productie Meander, diemaandagavond werd bekroond met de Prix UIP, is van een verhaalnauwelijks sprake. In het lome, fraai gefotografeerde filmpje,geregisseerd door de Nederlandse Joke Liberge, gaan drie jongensen twee meisjes op een mooie zomerdag zwemmen. Ze kijken naarelkaar, liggen in de zon, eten een ijsje, en hangen aan eenvrachtschip dat passeert. Aan het eind van de middag gaan ze weernaar huis.

De drie Tigers gingen naar Who I Am and What I Want van deEngelse David Shrigley en Chris Shepherd (een grof getekendeanimatie over een onaangepaste man), Rabbit van de Engelsman RunWrake (een geestige, krankzinnige animatie waarin eenogenschijnlijk schattig meisje en haar broertje een konijn aanhet mes rijgen), Beginnings van de Nederlander Roy Villevoye (eentweeluik over het verlies van onschuld).

Vorig jaar won David Lammers met zijn filmgedicht Veere eenTiger Award voor korte film. Gisteravond ging Lammersspeelfilmdebuut in Rotterdam in première: Langer licht, eenimponerend portret van een boksschoolhouder uit Amsterdam-Noorden zijn 15-jarige zoon, dat bepaald niet misstaat in de sterkeTiger Competitie.

Meer over