Tigatami

Prachtig gesponnen lijnen * * * *

Frank van Herk

Lebombo is de groep van de Zuid-Afrikaanse, in Nederland wonende gitarist en zanger Phola Mamba.
De bezetting wisselt steeds; in de jaren negentig was het bijna een big band, die mooie platen maakte voor het BVHaast-label. Dit keer zijn er hooguit vier muzikanten te horen, en verrassend genoeg speelt Mamba geen gitaar, maar m'bira, de duimpiano.

Dat is een welluidend instrument, dat de klank van klaterend water oproept, en perfect geschikt is voor de bezwerende, vaak dromerige muziek. Het is een soort Afrikaanse minimal music met jazz-achtige improvisaties, vaak in cyclische stukken die, vooral na de lange fade-out van Laphumilanga, suggereren dat ze ergens anders nog doorgaan.

Er wordt wel gitaar gespeeld op deze cd, en wel door Vicente Pino en Niels Brouwer, de helft van het duo Boi Akih. Vooral de laatste spint prachtige lijnen, zeker op het elektrische instrument, vol melodische vondsten en subtiel gefraseerd. Hans Hasebos vult soms raak in op marimba en klokkenspel, en Lorre Lynn Tritten draagt in een aantal stukken vioolsolo's bij die goed passen bij de sfeer. Die is intiem en schijnbaar achteloos, maar nooit vrijblijvend.

Meer over