Tien uur lang Tolstoi op nieuwjaarsdag

De BBC laat drie acteurs op nieuwjaarsdag tien uur lang een bewerkte versie van Tolstoi's Oorlog en Vrede voorlezen. Een nieuwe traditie?

Patrick van IJzendoorn
null Beeld
Beeld

Nieuwjaarsduik, skispringen in Garmisch-Partenkirchen, het opwarmen van oliebollen... Wie géén zin heeft het nieuwe jaar op traditionele wijze te beginnen, zou om tien uur 's ochtends moeten overschakelen naar BBC's Radio 4. Daar lezen de acteurs Russell Beale, John Hurt en Lesley Manville tien uur lang Oorlog en Vrede voor.

Het idee is niet nieuw. In Nederland heeft Gerard Reve non-stop De Avonden voorgelezen en de BBC zond ooit in etappes Douglas Adams' Hitchhiker's Guide to the Galaxy uit. Omdat Leo Tolstoi's meesterwerk te lang is, en voor ongedurige luisteraars mogelijk te langdradig, is er gekozen voor een gedramatiseerde versie. De 74-jarige Hurt vertolkt de rol van de knappe, sceptische en plichtsbewuste prins Andrej Bolkonski. Op haar website zal de BBC een familiestamboom zetten.

Dat de BBC voor Oorlog en Vrede heeft gekozen, en niet voor bijvoorbeeld een roman van Charles Dickens, is pikant. Komend jaar zullen de Britten de zege bij Waterloo vieren, het oord waar Napoleon Bonaparte werd verslagen. Diens aanval op Rusland heeft een grote invloed op de vijf aristocratische families, wier tragische lotgevallen door Tolstoi worden beschreven. Het in 1869 gepubliceerde boek is elf keer vertaald in het Engels.

Een van de mensen die waarschijnlijk aan de radio gekluisterd zal zitten, is de bekende BBC-presentator en schrijver Andrew Marr, die enkele jaren geleden verklaarde dat hij Oorlog en Vrede elk jaar herleest. Volgens hem bezit het boek actualiteitswaarde. Eerder dit jaar nog vergeleek hij de licht-revolutionaire stemming onder de kleine boeren in 19de-eeuws Rusland met het groeiende nationalisme in Schotland en Engeland.

Schrijfster Jane Shilling kijkt in ieder geval uit naar de marathonuitzending, die slechts onderbroken zal worden door nieuwsbulletins en de onvermijdelijke aflevering van The Archers. 'Onvolkomen en onvolmaakt als het leven zelf, bezit Oorlog en Vrede een diepe, onrustbarende menselijkheid en een grote tolerantie voor merkwaardig menselijk gedrag', stelde ze in The Daily Telegaph, 'in welk gemoed kunnen we het onzekere nieuwe jaar beter beginnen?'

undefined

Meer over