THRILLERS

David Ignatius is redacteur van The Washington Post. Hij schreef vorig jaar een prachtige journalisten-thriller, luisterend naar de simpele titel De journalist (de Amerikaanse titel luidde overigens A Firing Offence)....

ROLF BOS; FRANS VAN SCHOONDERWALT

Iraaks geweld

Ignatius schreef voorafgaande aan zijn beststeller nog meer boeken. Een ervan (The Bank of Fear) werd onlangs in het Nederlands vertaald als In het web van de angst (Van Holkema & Warendorf; * 29,90). Daarover zijn we iets minder over te spreken, al zal de liefhebber van Forsyth cum suis er best nog wat aardige momenten aan beleven.

Sam Hoffman, privé-detective te Londen, mag de moord op de vrouw van een Filipijn proberen op te lossen. De vrouw zou vermoord zijn door een Iraakse zakenman, die op zijn beurt weer banden heeft met Saddam Hussein. Deze wordt in het boek (het dateert uit 1994) vermoord, en dat maakt de situatie een stuk complexer.

Uiteindelijk draait het om een hoop geld, dat in een Zwitserse bankkluis verborgen ligt en krijgt Hoffman een briefje van een mysterieuze Iraakse vrouw die slechts drie woorden schrijft: 'Ik wil jou.'

Rolf Bos

Spiraal neerwaarts

Douglas Kennedy heeft heel goed naar John Grisham gekeken en zich vervolgens diens succesformule eigen gemaakt en aangevuld. Het enige verschil is dat Kennedy in zijn boeken buiten de rechtszalen blijft. Al het andere dat Grisham groot maakte, is bij hem ook terug te vinden: een stevige aanleg tot vertellen, geen literaire foefjes, yuppie-achtige hoofdpersonen die maatschappelijk en vooral financieel willen slagen (waarin vooral Amerikanen zich zullen herkennen), een desastreuze val die ook privé doorwerkt, een zakelijke samenzwering die al of niet met moord gepaard gaat en een plot die niet zozeer ingenieus is dan wel de lezer met een bevredigend gevoel achterlaat.

Al deze ingrediënten zijn terug te vinden in The Job (Hyperion, import Nilsson & Lamm; * 40,60). Kennedy debuteerde vorig jaar met The Big Picture, dat alom - en terecht - met lof werd ontvangen. In The Job is Ned Allen de jongeman die een geweldige toekomst wacht als hoofd van de advertentie-afdeling van een computertijdschrift. Zijn vrouw Lizzie heeft een uitstekende pr-baan, dus eigenlijk is het alleen maar goud wat er blinkt. Allen leeft er dan ook naar en maakt veel meer schulden dan hij aankan.

Onverwacht valt hij echter in een diep gat wanneer het tijdschrift aan een Duits concern wordt verkocht, eerdere beloften niet meer worden nagekomen en na een handgemeen zelfs ontslag volgt. Van het een komt uiteraard het ander; zijn huwelijk loopt mis, hij raakt aan de drank en komt gevaarlijk dicht in de buurt van de goot. Op dat moment pikt een oude schoolmakker hem op, die hem een baantje bezorgt in een wat mysterieus beleggingsmaatschappijtje dat achter de coulissen connecties heeft met een van New Yorks machtigste mannen, de vroegere sportster Jack Ballantine, zo'n man die vijf keer failliet gaat en weer vijf keer miljonair wordt.

Allen dreigt weg te zakken in intriges en complotten, krijgt een moord in zijn schoenen geschoven en lijkt niet meer uit die neerwaartse spiraal te kunnen raken. Maar tot de definitieve ondergang laat Kennedy het vanzelfsprekend niet komen. Wie wil weten hoe hij Allen uit de penarie helpt, leze The Job. Het is geen weggegooid geld.

Frans van Schoonderwalt

Vertaald:

- Jo Soares is de zoveelste schrijver die Sherlock Holmes en Watson tot leven roept. De Braziliaan laat in Elementair, mijn beste Sarah beide heren naar Brazilië afreizen, op verzoek van keizer Pedro II, om een verdwenen stradivarius op te sporen en en passant ook een seriemoordenaar. Ze ontmoeten er de toneelspeelster Sarah Bernhardt, die haar voornaam aan de boektitel leent. Een misdaadroman is het niet, al wil de flaptekst dat doen geloven; het is een flauwe pastiche waarin de draak wordt gestoken met het deductievermogen van Holmes en Watson wordt afgeschilderd als een boerenpummel. De humor is niet om te lachen (Bert Bakker; * 34,90).

Meer over