Thrillerschrijver Felix Weber wint Gouden Strop 2017

De Gouden Strop 2017 is gewonnen door Felix Weber met zijn boek Tot stof. Hij ontving de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller donderdagavond in RTL Late Night uit handen van juryvoorzitter Anniko van Santen. Weber is het pseudoniem van Gauke Andriesse (1959). Hij won al eens eerder een Strop, in 2011, met De handen van Kalman Teller.

null Beeld
Beeld

'Een bijzondere subtiele page-turner', valt in het juryrapport te lezen, 'Een van de zeldzame keren dat de term 'literaire thriller' geen valse verwachtingen schept. Verhaallijnen dansen om elkaar heen tot ze elkaar vinden, personages gaan onder je huid en in je hart zitten.' Tot Stof schetst de jaren net na de bevrijding, waarin Nederland weer wat kleur op de wangen kreeg, maar die in het prijswinnende boek vooral grauw zijn.

De literaire thriller - de Volkskrant noemde het boek bij verschijnen 'een fascinerende mix van fictie en non-fictie' - vertelt het verhaal van de zoektocht van oud-verzetsstrijder Siem Coburg naar misstanden in een katholiek internaat voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen.

De tocht voert naar Limburg, waar de door de oorlog zelf ook flink getraumatiseerde Coburg al snel in aanvaring komt met het lokale gezag, de monniken van het internaat en andere dorpelingen.

Nieuwe start

Andriesse wilde, na vijf thrillers onder zijn echte naam, met het pseudoniem Felix Weber 'een nieuwe start maken'. Hij vond zichzelf onder zijn eigen naam 'te veel in herhaling vervallen'. In zijn volgende boek keert hij als Felix Weber opnieuw terug naar de thematiek rond de Tweede Wereldoorlog.

Naast Tot stof waren vier andere boeken door de jury voor de Gouden Strop genomineerd: Het handschrift van de duivel van Donald Nolet, Later als ik dood ben van Ilse Ruijters, Samen van Anita Terpstra en Nemesis van Simon de Waal.

De Gouden Strop is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Aan de prijs is een geldprijs van 10 duizend euro verbonden en een sculptuur. De Gouden Strop bestaat sinds 1986, toen won de Belgische auteur Jef Geeraerts met de Zaak Alzheimer.

Spannende Boeken Weken

De Schaduwprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut, ging donderdagavond naar de Vlaamse auteur Jan Van der Cruysse voor Bling bling. Diamantroof in Delhi.

Vrijdag 9 juni starten de Spannende Boeken Weken. De Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer (van wie deze week ook het beklemmende en apocalyptische Koorts in Nederlandse vertaling verschijnt) heeft het Geschenkboek De vrouw in de blauwe mantel geschreven dat gedurende deze 'spannende weken' (die tot en met 25 juni duren) door de boekhandel aan haar klanten cadeau wordt gedaan bij besteding van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

Meyer toert tijdens de Spannende Boeken Weken langs tientallen boekhandels door heel Nederland om te signeren en lezers te ontmoeten. Naast auteur is Meyer ook gepassioneerd fotograaf: hij maakt foto's van de landschappen in zijn boeken. De foto's die in sommige gevallen ook zijn boekomslagen sieren, worden tijdens de Spannende Boeken Weken in tien openbare bibliotheken geëxposeerd (Almere, Ede, Wageningen, Muiden, Den Helder, Tilburg, Middelburg, Harderberg en Zwolle).

Meer over