FilmrecensieThree summers

Three Summers zit vol grapjes en speldenprikken, maar wordt nergens venijnig ★★★☆☆

Een ode aan de vindingrijkheid van de gepiepelde mens in Brazilië.

De toeristen in de boot hangen aan haar lippen als ze langs de peperdure wijk varen. De vrolijke Madalena geeft een rondleiding - daar, de eigenaar van dat huis zit in de gevangenis, jullie kennen hem vast van het nieuws. Kijk, die villa is dichtgetimmerd. Is daar iemand te zien? O, jullie hebben geluk! Hij heeft een enkelband.

Mensensafari. Zo maakt regisseur Sandra Kogut satire van ‘Operatie Wasstraat’, een grootschalig corruptie-onderzoek in Brazilië, dat vanaf 2014 resulteerde in honderden aanhoudingen. Het vakantieoord van de allerrijksten ligt er in Three Summers daardoor verlaten bij: de enigen die er nog zijn, zo legt Madalena uit aan de ramptoeristen, zijn voetballers en buitenlanders.

Kogut vertelt het verhaal van het corruptieschandaal via de ogen van de toekijkende omstanders, degenen die buiten hun medeweten en schuld moeten zien te overleven op de rokende puinhopen die andermans hebzucht heeft veroorzaakt. Madalena bijvoorbeeld, de hulp in de huishouding van een familie die van het ene op het andere moment verdwijnt en wordt gespeeld door de hoogst charmante Regina Casé. 

Kogut volgt haar drie zomers - de kerstperiode in Brazilië - waarin ze haar eigen dromen in duigen ziet vallen, maar haar lot aanvaardt met een laconieke opgewektheid die aanstekelijk is. Zonder werk en zonder inkomen nemen zij en de keukenploeg de villa zelf maar in, gefinancierd met de verkoop van de achtergelaten designerschoenen en de verhuur van de kamers via Airbnb.

Het is een heerlijke omkering van de rollen die doet denken aan die in Parasite, al is deze klassenkomedie milder. Het scenario, dat Kogut schreef met Iana Cossoy Paro, zit vol speldenprikjes van grapjes, maar wordt nergens venijnig. Het is alsof ze net zo’n schouderophalende instelling hebben als Madalena: in Brazilië draait nu eenmaal alles om geld en is het ieder voor zich. Three Summers is eerder een ode aan de vindingrijkheid van de gepiepelde mens die zich simpelweg heeft aan te passen aan veranderende omstandigheden, dan een aanklacht tegen degenen die zijn bestaan bedreigen.

In de derde en laatste zomer wordt duidelijk dat er een trauma achter Madalena’s onvermoeid optimistische instelling ligt - dat gebeurt in een scène die door de ernstige toon eigenlijk niet past. Maar Casé speelt dat zo adembenemend mooi, en zorgt er zo voor dat Three Summers niet uitloopt in een luchtig niemendalletje. Het is een herinnering bovendien dat er belangrijkere zaken zijn dan geld.

Three summers

Komedie 

★★★☆☆

Regie Sandra Kogut

Met Regina Casé, Rogério Fróes, Gisele Fróes

94 min., in 10 zalen

Meer over