Three Billboards grote winnaar van de Bafta's: de film 'vol woede en hoop' sleept vijf prijzen binnen

Het Brits-Amerikaanse drama Three Billboards Outside Ebbing, Missouri is zondagavond in Londen uitgeroepen tot beste film tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking van de Bafta's, de belangrijkste Britse filmprijzen.

Regisseur Martin McDonagh, producent Peter Czernin, acteur Sam Rockwell, actrice Frances McDormand en producent Graham Broadbent na het winnen van de Bafta voor de beste film. Beeld afp
Regisseur Martin McDonagh, producent Peter Czernin, acteur Sam Rockwell, actrice Frances McDormand en producent Graham Broadbent na het winnen van de Bafta voor de beste film.Beeld afp

De film van regisseur Martin McDonagh, vorige maand ook al de grote winnaar van de Golden Globes, sleepte in totaal vijf prijzen binnen. In zijn dankwoord vertelde McDonagh dat Three Billboards, over een moeder die antwoorden eist van de autoriteiten over de moord op haar tienerdochter, op verschillende manieren hoopvol is, maar dat er ook veel woede inzit.

'Zoals we dit jaar hebben gezien, is woede soms de enige manier om mensen te doen luisteren en te veranderen', aldus McDonagh. Een directe verwijzing naar de wereldwijde #MeToo-discussie waardoor het seksueel misbruik door Hollywood-producent Harvey Weinstein en andere zaken rond ongewenste intimiteiten en misdragingen de afgelopen maanden aan het licht zijn gekomen.

Roodroze jurk

Opmerkelijk was dat actrice Frances McDormand, die werd bekroond als beste actrice voor haar rol als rouwende moeder die confronterende teksten plaatst op aanplakborden, niet in het zwart verscheen op de uitreiking van de Bafta's. Tijdens de ceremonie waren de meeste actrices - net als eerder bij de Golden Globes - in het zwart gekleed. Als steunbetuiging voor de #MeToo- en de Time's Up-beweging.

De 60-jarige Amerikaanse verklaarde na het winnen van haar prijs haar roodroze jurk: 'Ik heb wat moeite met volgzaamheid. Maar ik wil dat jullie weten dat ik hier in volle solidariteit met mijn zusters in het zwart sta.'

Voorafgaand aan de uitreiking van de Britse filmprijzen hadden bijna tweehonderd Britse en Ierse actrices, onder wie Emma Thompson, Keira Knightley en Emma Watson, ook een open brief ondertekend tegen seksueel geweld op het werk en vóór gelijke lonen van mannen en vrouwen. Emma Watson, bekend van de Harry Potter-films, doneerde ook nog eens een miljoen Britse pond (1,3 miljoen euro) aan een nieuw fonds ten behoeve van slachtoffers van seksueel geweld.

The Shape of Water

Gary Oldman werd in Londen gehuldigd als beste acteur wegens zijn overtuigende vertolking van de Britse premier Winston Churchill in de oorlogsfilm Darkest Hour.

Het fantasydrama The Shape of Water kon bij de Bafta's opnieuw zijn favorietenrol niet helemaal waarmaken. Wist de Gouden Leeuwwinnaar van Venetië bij de Globes slechts twee van de zeven nominaties te verzilveren, zondagavond was de oogst wellicht nog beroerder. Slechts drie van de twaalf nominaties werden door de Britse Film- en Televisieacademie bekroond. Wel kreeg regisseur Guillermo del Toro, wiens film nog in de race is voor maar liefst dertien Oscars, de prijs voor beste regisseur mee naar huis.

Gary Oldman won de Bafta voor beste acteur voor zijn vertolking van Winston Churchill in de oorlogsfilm Darkest Hour. Beeld afp
Gary Oldman won de Bafta voor beste acteur voor zijn vertolking van Winston Churchill in de oorlogsfilm Darkest Hour.Beeld afp

Nederlandse genomineerden

De Nederlandse genomineerden vielen bij de Bafta's buiten de prijzen. Cameraman Hoyte van Hoytema (cinematografie Dunkirk), en grimeur Arjen Tuiten (Wonder) mogen nu nog hopen bij de Oscars op 4 maart. Van Hoytema en Tuiten zijn als eerste Nederlanders ooit genomineerd voor een Academy Award in respectievelijk de categorieën beste cinematografie en beste make-up.

Regisseur Paul Verhoeven zag in Londen voorlopig een einde komen aan de internationale triomftocht van zijn thriller Elle. Na Golden Globes, Césars en een Goya greep Verhoeven naast de Bafta voor beste niet-Engelstalige film. Die prijs ging naar The Handmaiden van de Zuid-Koreaanse meesterfilmer Park Chan-wook.

Meer over