SatireDe Speld

Theresa May zit al dagen klaar voor stemming over deal Johnson

Boris Johnson heeft een brexit-deal gesloten met de Europese Unie. Hij hoeft de deal alleen nog door het Lagerhuis te loodsen. Daar zit Theresa May al dagen heerlijk languit klaar voor de stemming aanstaande zaterdag.

Theresa May in afwachting.  Beeld Studio De Speld
Theresa May in afwachting.Beeld Studio De Speld

Naast haar staat een knus tafeltje met een etagère, gevuld met scones en macarons. De geurkaars appeltaart brandt al. “Hoe laat begint dat debat? Ik wil niks missen”, zegt de oud-premier ongeduldig. Ze vouwt haar dekentje om zich heen. “Knap werk, zo’n deal. Een geweldige deal, zegt Boris zelfs. Dat wordt vast een triomftocht voor hem in dit parlement.”

Ze kijkt met name uit naar de rol die de Noord-Ierse partij DUP zal spelen bij de stemming. May riep in 2016 verkiezingen uit om die vervolgens zelf te verliezen. Haar partij was toen genoodzaakt een coalitie te vormen met de DUP. “Een meesterzet”, zegt May nu. “Neem alsjeblieft nog een scone met marmelade.”

“De 25 parlementsleden die Johnson vorige maand heeft ontslagen of zelf ontslag hebben genomen zullen hem nu ongetwijfeld gunstig gezind zijn”, mijmert May. “De deal komt er vast met vlag en wimpel doorheen zo.”

Glunderend beseft ze dat het moment steeds dichterbij komt. “Nog maar een dagje wachten. Precies genoeg tijd om het laatste seizoen van Peaky Blinders af te kijken.” Ontroerd gaat ze even rechtop zitten: “Er is zoveel om positief over te zijn.” Haar stem breekt. “Ik ben trots dat ik mag kijken naar het land waar ik zoveel van hou.”

Meer over