Theo Maassen smijt camera kapot

Cabaretier Theo Maassen is niet gediend van fotograferen tijdens zijn voorstelling. Hij vernielde zaterdag een camera...

Van onze medewerker Patrick van den Hanenberg

Plotseling verandert de ijzersterke standup-comedyact van Theo Maassen, die over zijn huwelijk en aanstaande vaderschap spreekt, in een grimmige wraakactie. De komiek, zaterdagavond een van de hoofdacts tijdens het eerste Amsterdam Comedy Festival in De Melkweg, stoort zich hevig aan iemand in de zaal die foto’s maakt en neemt haar te grazen.

Hij beent de zaal in, pakt het fototoestel af van de fotografe en vraagt aan het publiek wat hij met de camera moet doen. De applausmachine slaat door naar kapotmaken. Maassen smijt de camera met telelens op de grond.

Geschrokken van zijn eigen actie (‘ik had het ook niet verwacht van mezelf’) zegt Maassen dat Nederland dit dus te wachten staat met Rita Verdonk aan de macht, die slaafs naar haar kiezersvolk wil luisteren. Hoe hij daarna ook probeert de draad weer op te pakken met een verhaal over vrouwen die wel eens met een bekende Nederlander naar bed zouden willen (zoals hijzelf), de voorstelling ligt, net als de camera, in duigen.

Het slachtoffer, freelance-fotografe Ilvy Nijokiktjien, heeft de camera ter waarde van 5.000 euro gewonnen als aanmoedigingsprijs in de strijd om de Zilveren Camera. De telelens, geleend van Canon, kost 9.000 euro. Van de organisatie had ze te horen gekregen dat ze tijdens de voorstelling mocht fotograferen. Tegelijkertijd was aan Maassen, die daar fel tegen is, toegezegd dat fotograferen verboden was.

Nijokiktjien duikt na de actie van Maassen verbijsterd in de armen van haar buurman. Een boze bezoeker staat op en bekritiseert de actie (‘jij verneukt mijn voorstelling, ik maak jouw camera stuk’) van de komiek. Die komt niet veel verder dan een ‘fok you’-kanonnade. Vervolgens bespeelt hij het publiek met de opmerking: ‘Ik kan wel allerlei grappen uit een boekje uit mijn hoofd leren, maar dit is toch veel spannender.’

Nijokiktjien wacht het eind van de voorstelling af, waarna zij de brokstukken van het podium raapt en de artiest achterna loopt. Later op de avond doet ze aangifte.

In de tweede voorstelling (na afloop daarvan moet hij mee met de politie naar het bureau voor verhoor) komt Maassen enigszins timide op de zaak terug in een monoloog over gelijk hebben. Hij vertelt dat hij had doorgegeven dat fotograferen niet gewenst was. Jan Jaap van der Wal, die Maassen had aangekondigd, had alleen gezegd dat er niet geflitst mocht worden. Maassens conclusie over dat misverstand luidde dan ook: ‘Je moet je nooit laten aankondigen door een komiek met een hazelip.’

Het is niet de eerste keer dat Maassen in opspraak raakt. In 2000 kreeg hij een voorwaardelijke boete wegens aanranding. Op het podium betastte hij een te laat binnengekomen bezoekster. Voor het stelen van een UEFA-beker van PSV, tijdens televisieopnames, kreeg hij een taakstraf.

Meer over