Theater

Dood van en door ZDWZK (Ze Doen Wat Ze Kunnen). Over een jaloerse homo op leeftijd – die zijn einde voelt naderen – zijn veel jongere partner en een dandy-achtige thuishulp....

La Juliette van Jean Genet door Productiehuis Brabant. Locatievoorstelling waarin drie acteurs op een speelveld van metselstenen en dakpannen het verhaal vertellen van dienstmeisje Juliette, haar mevrouw en hun beider minnaar. Regie: Ivo van Megen. Van 25 januari t/m 12 februari. Vertrek per bus vanaf de Verkadefabriek in Den Bosch. Tel. 073-6818160.

Toe vader, drink is een onderzoek naar het mechanisme van verslaving van Jetse Batelaan. Gasthuisproductie met Arjan Bouwmeester, Tjebbe Roelofs, Bram Coopmans en Mijke Werkema. Van 20 (première) t/m 29 januari in het Gasthuis in Amsterdam.

Bloedlink! van en door Sjaak Bral. Een man komt na zes jaar uit de gevangenis en merkt hoezeer Nederland is veranderd. Regie: Fred Delfgaauw. Vanavond in het Beauforthuis in Austerlitz, zaterdag in De Naald in Naaldwijk, 23 en 24 januari in Diligentia in Den Haag, 27 januari in de Purmaryn in Purmerend.

Vrouwen van Tsjechov door Josée Ruiter. Solo over twee vrouwen die zich allebei ieder op haar manier verbonden voelen met Tsjechov. Vrijdag in het Posthuistheater in Heerenveen, 27 januari in Orpheus in Apeldoorn, 28 januari in Schouwburg Deventer.

Happy Hour van Willy Russel, relatiekomedie over de keerzijde van het zo veilig uitgestippelde leven van Jeroen en Kim en hun naaste buren en tevens goede vrienden Fred en Viola. Regie: Andy Daal. Vanavond in Weert (Munttheater), 21 januari in IJsselstein (Fulcotheater), 22 en 23 januari in Bussum ('t Spant), 25 januari in Uden (Markant), 26 januari in de Leidse Schouwburg.

Pipelines, a construction door 't Barre Land. Engelstalige voorstelling van Jan Ritsema en Bojana Cveji¿. Ze vragen aandacht voor de problemen in het gebied rond de Kapische Zee. Over macht, economie, globalisering en olie. Met acteur Dirk Roofthooft en danseres Mette Ingvartsen. Op 22 (première) en 23 januari in de Snijzaal in Utrecht.

Zonnekinderen van Maxim Gorki door het Noord Nederlands Toneel gaat na een succesvolle reeks in eigen huis, op tournee. Tragikomedie over de wetenschapper Protassov die als een bezetene werkt aan een utopisch plan om de mens te vervolmaken. Regie: Koos Terpstra. Tot en met 22 januari in Stadsschouwburg Groningen, 25 januari in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, 26 januari in het Chassé Theater in Breda, 27 januari in Stadsschouwburg Eindhoven.

Proust 3: de kant van Charlus door het Ro Theater. Derde deel van regisseur Guy Cassiers' vierdelige theatercyclus gebaseerd op de roman Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust (1871-1922). Vanavond in Amsterdam (Stadsschouwburg), 22 januari in De Harmonie in Leeuwarden, 24 januari in Den Haag (De Koninklijke Schouwburg), 28 januari in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Cashville, tragikomedie door Christine van Stralen en Sanne Vogel, een Hetveem-productie samen met stichting De Vogelfabriek. Moeder en dochter leiden een troosteloos bestaan in een hotdog-car waar ze dromen van een man met geld en een beter bestaan. Vanavond in Den Bosch (Verkadefabriek), 21 januari in Utrecht (Stadsschouwburg), 26 januari in Amersfoort (Theater De Lieve Vrouw).

The odd couple, komedie van Neil Simon, vertaald door Peter Lusse en in regie van Bruun Kuijt. Twee mannen die bij hun vrouw weg zijn besluiten te gaan samenwonen. Met Cees Geel en Peter Lusse en Annick Boer. Vanavond in Assen (De Kolk), 21 januari in Franeker (De Koornbeurs), 22 januari in Hoogeveen (Theater De Tamboer), 25 januari in Eindhoven (Stadsschouwburg), 27 januari in Harderwijk (cultureel centrum).

Pygmalion door het Ro Theater is een bewerking van de musical My Fair Lady door Ko van den Bosch. Olga Zuiderhoek speelt professor Higgins en Loes Luca het bloemenmeisje Lize Doolittle. Op 21 t/m 23 januari in Stadsschouwburg Amsterdam, 24 januari in Den Bosch (Theater a/d Parade), 26 januari in Leeuwarden (De Harmonie).

En God zag dat het goed was, narren, potsenmakers en saters spelen de hoofdrol in deze improvisatievoorstelling over grote thema's als macht, oorlog, leven en dood, liefde, geluk en angst van Toneelgroep De Appel in regie van Aus Greidanus. Tot en met 26 februari in Appeltheater in Den Haag.

Trilogie van het Verlies door Toneelgroep Oostpool. Met Goedbloed en de wat oudere voorstellingen Het Zouthuis en Zullen we het Liefde noemen maakten schrijver Peer Wittenbols en regisseur Rob Ligthert een trilogie met variaties op het thema verlies. Vanavond t/m 23 januari in Theater Bellevue in Amsterdam.

The Price van Arthur Miller gaat over twee broers die de spullen van hun overleden ouders proberen te slijten aan een oude sjacheraar – een mooie rol voor John Kraaijkamp. Victor Löw en Hans Ligtvoet spelen de broers. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), 28 t/m 30 januari in De Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

King Arthur integraal door Suver Nuver plus Toon Kuijpers en Art-Jan de Vries. Een ridderverhaal met harnassen en wapengekletter, loyaliteitsconflicten en ongelukkige liefdes. Vanavond t/m 27 januari in Frascati in Amsterdam.

Bambie 9 door mimetheatergroep Bambie is geïnspireerd op het boek De vrouw en de aap van Peter Høeg. Over de superintelligente mensaap, en over het dierlijke in de mens. Op 21 en 22 januari in Leiden (LAKTheater).

Nieuwbouw door Levend Wild vertelt de 'wonderlijke geschiedenis van Jaqueline Huid', een geremde vrouw die de duistere kant van het leven opzoekt. Met muziek van Hans Hasebos. Op 21 januari in Amersfoort (Theater De Lieve Vrouw), 22 januari in Theater De Vest in Alkmaar, 28 januari in Amstelveen (Schouwburg), 29 januari in Theater De Fransche School in Culemborg.

Meer over