Theater

Contact door Golden Palace. Vijf echtparen werken aan hun relatie in een voorstelling over geven en nemen. Tot en met 22 november in de Toneelschuur in Haarlem, 25 november in De Naald in Naaldwijk, 26 en 27 november in de Toneelacademie in Maastricht....

Sell By Date Best Before End door Dood Paard, een voorstelling over houdbaarheid. Van 20 t/m 22 november in Monty in Antwerpen, 25 t/m 29 november in De Brakke Grond in Amsterdam.

Rouw siert Electra van Eugene O'Neill door Toneelgroep Amsterdam. Regie: Ivo van Hove. Familiedrama waarin liefde en seksualiteit de kille wetten van het noodlot tarten. Met o.a. Pierre Bokma, Halina Reijn en Jochum ten Haaf. Vrijdag en zaterdag in deSingel in Antwerpen, dinsdag in Stadsschouwburg Leuven.

Breakin' Walls, t/m 23 november in de Amsterdamse Nestheaters, is een festival met vernieuwend theater, dans en hiphop voor en door jongeren. Met Coming Out door Growing Up in Public, Macbeth door Likeminds. Verder o.a. een MC-avond, 'poet' Lemn Sissay en een presentatie van de schrijfworkshop van AtelierD, onder begeleiding van Vanessa Beks en Suzanne van Loohuizen (www.nestheaters.nl).

Bambierambam, mimetheatergroep Bambi (Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter) staat t/m 30 november in Het Veemtheater in Amsterdam, alwaar alle Bambi-voorstellingen (Bambi 1 t/m 8) langskommen. Op 30 november als slotakkoord de voorstelling Rambiebambam! met gastspelers o.a Ko v/d Bosch (Alex d'Electrique) en Klaus Jürgens en Andreas Denk (Hans Hof Ensemble).

Urbi et Orbi door Beumer & Drost (Loek Beumer en René van 't Hof). Een klein, droefgeestig drama over twee mannen die vol goede bedoelingen met elkaar verwikkeld raken in een hopeloos en belachelijk duel. Vrijdag in De Cirkel in Heemskerk, zaterdag in de Goudse Schouwburg, woensdag in De Roestbak in Almere.

Zullen we het Liefde noemen van Peer Wittenbols door Toneelgroep Oostpool. Regie: Rob Ligthert. Over een gynaecoloog die zich moet verantwoorden voor een verkeerde medische beslissing. Tot en met 14 december in Huis Oostpool, Arnhem; daarna tournee.

De Meid/Kwelling van Herman Heijermans door Olga Zuiderhoek en Ria Eimers. In De Meid chanteert een dienstmeid haar madam met een geheim; Kwelling is een dialoog over een onuitgesproken liefde van een ouder echtpaar, waarvan de man blind is. Van 20 t/m 22 november in Theater a/h Spui in Den Haag, woensdag in Odeon in Zwolle.

Oom Vanja door Het Toneelhuis, in regie van Luk Perceval. Zijn bewerking bewijst dat deze tekst van Tjechov van alle tijden is. Zaterdag in de Leidse Schouwburg (19.30u), dinsdag in Stadsschouwburg Groningen (19.30u), woensdag in Stadsschouwburg Utrecht (19u).

De Getemde Feeks van William Shakespeare door het Noord Nederlands Toneel. Een meisje mag van haar vader pas trouwen, als haar oudere zus aan de man is. Regie: Karina Kroft. Tot en met 10 december in Theater a/h Spui in Den Haag.

Tartuffe van Molière door Het Nationale Toneel. Regie: Jürgen Gosch. Klassieke satire over een religieuze oplichter. Met o.a. Will van Kralingen, Catherine ten Bruggencate en Rik van Uffelen. Vrijdag in het Chassé Theater in Breda, dinsdag in De Kolk in Assen.

Vrouwen van Tsjechov van en door Josée Ruiter. Solo over twee vrouwen die allebei op hun manier verbonden zijn met Tsjechov. Zaterdag in het Isalatheater in Capelle a/d IJssel.

Arabische nacht van Ronald Schimmelpfennig door Productiehuis Brabant/'t Bos Theaterprodukties. Vertaling Carel Alphenaar. Over vijf bewoners en hun gedachten in een doorsnee flat in een buitenwijk. Regie: Matthijs Rümke. Vrijdag en zaterdag in Theater Bis in Den Bosch, dinsdag in Orpheus in Apeldoorn, woensdag in Fortis Theater a/d Schie.

Sympathy for the devil van Koos Terpstra door het Noord Nederlands Toneel. Een eigentijdse versie van het Faust-verhaal over de mens die zijn ziel aan de duivel verkoopt. Regie: Matthijs Rümke. Vrijdag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, zaterdag in De Veste in Delft, dinsdag in Theater a/d Parade in Den Bosch, woensdag in Stadsschouwburg Nijmegen.

J.C. Superman van Tom de Ket door Suver Nuver, een soul-opera over een familie waarin het behoorlijk uit de hand loopt. Regie: Moniek Merkx. Met Joop van Brakel, Rogier Schippers, Joke Tjalsma en Kathenka Woudenberg.Vanavond in het Stadstheater in Zoetermeer, 21 en 22 november in Lantaren/Venster in Rotterdam.

Hoofd in de wolken van Marie Jones door Johnny Kraaijkamp jr. en Laus Steenbeeke, komedie over twee boerenjongens, die figureren in een grote Amerikaanse filmproductie. Tot en met 23 november in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam.

Stand in door Kas & De Wolf. Onder het motto 'Acteren kan toch iedereen' laten Kas & De Wolf stand-ins opdraven. Op 21 november in het Chassé Theater in Breda.

Kommer door Kassys, bewegingstheatervoorstelling gevolgd door een videofilm over de troosteloosheid van het bestaan. Van 25 t/m 29 november in De Brakke Grond in Amsterdam.

Meer over