THEATER

Tournee..

Blasted van de Britse auteur Sarah Kane door Het Nationale Toneel. over een man en een vrouw in een hotelkamer, waar hun samenzijn allengs op een gruwelijk drama uitloopt, waarin het geweld niet meer te stuiten is. Met Jack Wouterse, Ariane Schluter en Francis Broekhuysen. Johan Doesburg regisseerde. Vanavond in Leiden (LAKtheater), 13 mei in Rotterdam (Schouwburg), 14 en 15 mei in Utrecht (Stadsschouwburg), 18 t/m 22 mei in Amsterdam (De Brakke Grond). 'Johan Doesburg toont al dit geweld in een ijzingwekkend strakke regie. Het moment waarop de hotelkamer splijt en binnen- en buitenwereld één worden, is verbluffend.' (Hein Janssen)

Sangria! is een tekst van Wanda Reisel over 'ontaarding, hoge kunst en het platte leven'. Een mondain echtpaar opent in de provincie een tentoonstelling van landschapskunst en brengt de nacht door bij een stel dat van een dorpsherberg hun eigen paradijsje heeft gemaakt. Door Het Toneelhuis, donderdag in Goes ('t Beest), 14 mei in Tilburg (De Vorst), 19 mei in Maastricht (Toneelacademie), 20 mei in Rotterdam (Schouwburg).

Gijs de Lange regisseert bij Toneelgroep Amsterdam Sommerset Maughams Een ideale vrouw, een typisch Engels conversatiestuk waarin de hoofdpersoon op onverwachte wijze afrekent met de romantische opvattingen over liefde en trouw. Vanavond, vrijdag, zaterdag en 18 t/m 22 mei in het Transformatorhuis. '...de kunst van de overdrijving (wordt) toegepast op een wijze die de geloofwaardigheid niet aantast. Heebink vult die overdrijving nog eens aan met een hilarische mimiek en motoriek (...) Een ideale vrouw, een ideale actrice, een ideale toneelavond.' (Hein Janssen)

Angst en Ellende in het Rijk van Kok van Ton Vorstenbosch en Guus Vleugel, door Toneelgroep Amsterdam, is 'een studie in angst'. Een oudere homoseksueel voelt zich bedreigd door Marokkaanse jongeren en raakt verwikkeld in een kinderpornozaak. Met o.a. Kees Hulst en Kitty Courbois. Op 14, 15 en 16 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg), 18 mei in Alkmaar (de Vest), 19 en 20 mei in Utrecht (Stadsschouwburg). 'Als kunst de taak heeft om de sluimerende angsten van een samenleving bloot te leggen, dan slaagt deze voorstelling met vlag en wimpel.' (Marijn van der Jagt)

Jeroen van den Berg regisseerde Het Verjaardagsfeest van Pinter bij Theater van het Oosten. Met Sacha Bulthuis, Kees Coolen e.a. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot 14 en 15 mei in Den Haag (Theater a/h Spui).

Voor het RO Theater bewerkten Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar Tolstoj's Anna Karenina tot een vier uur durend toneelstuk. In de titelrol Catherine ten Bruggencate, Guy Cassiers regisseerde. Vanavond t/m 16 mei in Rotterdam (RO Theater), 18 mei in Gouda (Schouwburg), 21 mei in Arnhem (Schouwburg), 27 t/m 29 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg) - let op afwijkende aanvangstijden! 'Maar als vanzelf gaat de aandacht toch uit naar Anna, naar Catherine ten Bruggencate, die van haar meteen een klassiek toneelpersonage maakt. (...) Ze maakt van Anna geen slachtoffer, maar eerder een psychologische studie.' (HJ)

Vier acteurs van De Trust en twee van De Mexicaanse Hond spelen Adel Blank, geschreven en geregisseerd door Alex van Warmerdam. Een vrouw wacht op haar dood, en met haar het personeel. Vanavond t/m 15 mei in Rotterdam (Lantaren/Venster), 18 t/m 22 mei in Den Haag (Theater a/h Spui), 25 t/m 29 mei en 1 t/m 5 juni in Haarlem (Toneelschuur).

Theatergroep De Federatie en het Nationale Toneel brengen Tweeduister, een tekst van Peer Wittenbols op basis van een Griekse mythe over de liefde tussen Admetus en Alkestis. Een klassieke liefdesgeschiedenis als een eigentijds familiedrama. Met o.a. Hans Hoes, Trudy de Jong en Monic Hendrickx. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), 13 mei in Amersfoort (De Flint), 15 mei in Venlo (de Maaspoort), 18 en 19 mei in Rotterdam (Schouwburg).

Toneelgroep De Appel speelt Na de repetitie van Ingmar Bergman in een regie van Aram Adriaanse. Met Eric Schneider als de oudere regisseur die na een repetitie in gesprek raakt met een jonge actrice en haar moeder, ooit een groot actrice. Op 18 mei in Oss (De Lievekamp), 19 mei in Den Bosch (Theater a/d Parade), 20 mei in Kampen (Stadsgehoorzaal).

Herberts aquarium is een solo door Servaes Nelissen, waarin hij een nachtportier speelt en een oud mannetje dat waakt bij zijn doodzieke vrouw. Zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 19 mei in Tilburg (Schouwburg).

Koos Terpstra regisseerde De meeuw van Tsjechov bij het Noord Nederlands Toneel. Met Pleuni Touw als Arkadina, de actrice op leeftijd die haar leven als toneelspeelster en rol als moeder maar moeilijk los kan laten. Vanavond in Venray (De Beejekurf), vrijdag in Rijswijk (Schouwburg), 15 en 16 mei in Rotterdam (Schouwburg), 19 mei in Almelo (Theaterhotel).

Amsterdam

In het Gasthuis 13 t/m 16 mei twee mimevoorstellingen in één programma: Verwrongen wereldbeeld door Magne van den Berg en Maartje Vos de Wael en Brazil Now door Anelies Herfst en Roy Peters met tekst van Rob de Graaf.

Xaviera Hollander nodigde de acteur Guy Masterson uit de solo A Soldier's Song in Amsterdam te spelen, op 15 en 16 mei in Theater Zuider Amstelkanaal (Fred. Roeskestraat 84). Het is een bewerking van een tekst van Ken Lukowiak over zijn ervaringen als parachutist in de Falklandoorlog. Op 16 mei om 14 uur speelt Masterson Animal Farm van Orwell. Op 18 en 19 mei, eveneens in het Theater Zuider Amstelkanaal, Henk van Ulsen met het poëzieprogramma 'Spelen met woorden'.

Voor De kale huurder nam Suver Nuver de film 'The Trial' van Orson Welles als uitgangspunt, die is gemaakt naar Kafka's 'Het Proces'. Een voorstelling over schuldig voelen, schuldig zijn, schuldig gemaakt worden. Vanavond t/m 22 mei in Frascati.

Voor haar voorstelling One way ticket to happy-ness zocht regisseur Femke Janssen contact met randgroepjongeren die 'op het toneel vorm willen geven aan hun eigen dromen en illusies'. Over het levensgevoel van zestienjarigen en dat van een dertiger. Van 18 t/m 27 mei in Frascati. Na afloop 'happy hour' met muziek, 'dansen, sjansen en drinken'.

Theatergroep Carver nam een verhaal van Raymond Carver als uitgangspunt voor Ex, een voorstelling over 'zielsarmoede en egoïsme'. Vanavond t/m 29 mei in Theater Bellevue.

In de Bovenzaal van de Stadsschouwburg van 18 t/m 23 mei Theatergroep De Loods met Vrouwen van de wereld van John Patrick Shanley. Drie vriendinnen pogen betekenis te geven aan hun bestaan; t/m 16 mei in de Bovenzaal het Engelstalige gezelschap In Players met Our Town, Thornton Wilders portret van een kleine Amerikaanse stad in het begin van deze eeuw.

Arnhem

Jan van Eijndthoven en Hans Leendertse van het Theater van het Oosten spelen in Tot Nok toe twee oudere trapezewerkers die in het vangnet verstrikt zijn geraakt. Ze zijn te lang doorgegaan. Een absurde komedie van Ko van den Bosch over façades en overmoedige poses. Tot en met 23 mei in het Theater a/d Rijn.

Groningen

Bert Geurkink maakte een scenische bewerking van de roman De golven van Virginia Woolf en regisseert het stuk bij het Noord Nederlands Toneel. Een voorstelling over 'vriendschap, verlangen, het verstrijken van de tijd en de onherroepelijkheid van de dood'. Vanavond t/m 30 mei in De Machinefabriek.

Haarlem

Onbewaakte overgang is een voorstelling van Carla Mulder en Maureen Teeuwen over de betekenis van vriendschap voor vrouwen van zekere leeftijd. Olga Zuiderhoek begeleidde deze productie van de Toneelschuur. Daar is 'Onbewaakte overgang' te zien van 13 t/m 20 mei. Première op 15 mei.

Maastricht

Noël Fischer regisseerde Reis naar de Maan bij Het Huis van Bourgondië, een muziektheatervoorstelling naar het surrealistische (onbekende) filmscript 'Viaje a la Luna' van Federico Garcá Lorca. Een jongen maakt een bizarre reis en verliest zijn onschuld. Met muziek van Calliope Tsoupaki. De voorstelling wordt op locatie gespeeld - men dient zich om 21.30 uur te verzamelen bij Het Huis van Bougondië.

De monumentale bordenhal van de aardewerkfabriek van de Société Céramique in de nieuwe woonwijk Céramique wordt het nieuwe theater van het theaterensemble Het Vervolg. Die daar nu eerst nog een reprise brengt van De Avonden, vanavond tot en met 15 mei. Reserveren tel. 043-3505555.

Rotterdam

The Royal Shakespeare Company brengt twee producties, traditiegetrouw uitsluitend in de Rotterdamse Schouwburg. Vanavond Toergenjevs A Month in the Country, 13 en 14 mei Troilus and Cressida van Shakespeare. Beide handelen over de complicaties van de liefde en de sociale positie van vrouwen, gespeeld door 22 veelbelovende jonge acteurs van de Royal Shakespeare Company.

In Theater Lantaren/Venster op 13, 14 en 15 mei om 21 uur De Onderneming met Marius, een stuk van Marcel Pagnol dat zich afspeelt in een caféetje in de haven van Marseille.

Desert van Bonheur is een 'theatrale vertelling in beelden, taal, geluid en beweging' over een vrouw die op zoek gaat naar haar verdwenen zus, die op reis ging. Door Annekee van Blokland, Ria Marks en Martin van Poppel. Vanavond tot en met 22 mei in het Bonheur-theater, Eendrachtsstraat 81.

In het eigen theater aan de Müllerpier (St. Jobsweg 3) speelt het Onafhankelijk Toneel nog t/m 22 mei in regie van Mirjam Koen De Woudduivel van Tsjechov. 'Zelden zie je zo'n homogeen acterend ensemble, zelden ook is theater zo'n onbekommerde, vreugdevolle ervaring.' (Marian Buijs)

Meer over