Theater

Machiavelli, monoloog van Johannes Kemkens gebaseerd op De heerser van Machiavelli, 'een receptenboek voor machthebbers'. Zaterdag in het Papenstraattheater in Zwolle, woensdag (première) in Schouwburg Arnhem....

De man die bleef liggen door Drang, tragikomedie gebaseerd op romanfragmenten van de Zwitserse schrijver Robert Walser, krantenartikelen en eigen teksten. Over de angst om niet gemist te worden. Regie: Kiek Wishaupt. Tot en met 7 december in de voormalige Lagere Burgerschool, het thuishonk van Drang aan de Schelpkade 45 in Den Haag, première vanavond.

De Vagina Monologen, laatste voorstelling van deze reeks monologen, waarin niets onbespreekbaar lijkt. Gebaseerd op tweehonderd interviews met vrouwen door de Amerikaanse schrijfster Eve Ensler. Door o.a. Noraly Beyer, Hanneke Groenteman, Nelli Cooman en Annemarie Oster. Zondag om 14 uur in De Kleine Komedie in Amsterdam.

Nederlandje van Olivier Provily door het Werkhuis van het Nationale Toneel, een voorstelling opgebouwd uit improvisaties over de Nederlander en zijn samenleving. Tot en met 21 november in de Guido de Moorzaal van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Zullen we het Liefde noemen van Peer Wittenbols door Toneelgroep Oostpool. Regie: Rob Ligthert. Deel twee van de Wittenbols' Trilogie van het Verlies. Over een gynaecoloog die zich moet verantwoorden voor een verkeerde medische beslissing. Tot en met 14 december in Huis Oostpool; tournee.

De Meid/Kwelling van Herman Heijermans door Olga Zuiderhoek en Ria Eimers. In De Meid chanteert een dienstmeid haar madam met een geheim; Kwelling is een dialoog over een onuitgesproken liefde van een ouder echtpaar, waarvan de man blind is. Vanavond in De Speeldoos in Baarn, vrijdag in De Meervaart in Amsterdam.

Oom Vanja door Het Toneelhuis, in regie van Luk Perceval. Zijn bewerking bewijst dat deze tekst van Tsjechov van alle tijden is. Woensdag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Lola, Lola van Fassbinder door Het Vervolg. Melodrama over liefde en leugens in een kleine stad, geregisseerd door Léon van der Sanden. Vanavond in Podium Twente in Enschede, vrijdag in De Lawei in Drachten.

Nu even niet, lunchtheatervoorstelling van Maria Goos. Over Vier vrienden, veertigers, die elkaar elke maand ontmoeten. Tot en met 23 november in Bellevue in Amsterdam.

Hoofd zonder wereld door 't Barre Land naar de roman Het Martyrium van Elias Canetti over de ondergang van een boekengek. Laatste deel van een drieluik. Vrijdag en zaterdag in Frascati in Amsterdam. Vanavond organiseert 't Barre Land daar Stuimmung und Unterhaltung, een avond met Karl Kraus (1874-1936), auteur van Laatste dagen der mensheid, een toneelkroniek van WO I met meer dan 500 vijfhonderd personages.

Tartuffe van Molière door Het Nationale Toneel. Regie: Jürgen Gosch. Klassieke satire over een religieuze oplichter. Vanavond in Stadstheater Zoetermeer, dinsdag in Stadsschouwburg Groningen, woensdag in De Vest in Alkmaar.

Arabische nacht van Ronald Schimmelpfennig door Productiehuis Brabant/t Bos Theaterprodukties. Over vijf bewoners in een doorsnee flat in een buitenwijk. Regie: Matthijs Rümke. Vanavond in het Rabotheater in Hengelo, zaterdag in Podium Twente in Enschede, maandag in de Ogterop in Meppel, woensdag in Theater Geert Teis in Stadskanaal.

Couleur Locale van Eric de Vroedt door Monk. Vier Nederlanders op vakantie in een Derde Wereldland. Vanavond in Provadja in Alkmaar, vrijdag in De Lieve Vrouw in Amersfoort, dinsdag in De Harmonie in Leeuwarden.

J.C. Superman van Tom de Ket door Suver Nuver, een soul-opera over een familie waar het uit de hand loopt. Regie: Moniek Merkx. Met Joop van Brakel, Rogier Schippers, Joke Tjalsma en Kathenka Woudenberg. Vrijdag in Podium Twente in Enschede, zaterdag in Theater a/h Spui in Den Haag.

Naar de vuurtoren, Toneelschuurproductie naar To the Lighthouse van Virginia Woolf. Met Stella Denier van der Gon en Maureen Teeuwen. regie: Nienke Rooijakkers. Dinsdag in Schouwburg Arnhem.

De Varkensfabriek van en door Karim el Guennouni & Mohammed Azaay. Tragiekomedie over de multiculturele samenleving. Regie: Leopold Witte. Vanavond en vrijdag in het Volksbuurtmuseum in Den Haag, zaterdag in Schouwburg Utrecht.

Stand in door Kas & De Wolf. Onder het motto 'Acteren kan toch iedereen' laten Kas & De Wolf stand-ins opdraven. Woensdag in Lux in Nijmegen.

Kommer door Kassys, bewegingstheater over de troosteloosheid van het bestaan. Vanavond in Plaza Futura in Eindhoven, vrijdag in Provadja in Alkmaar.

Koken met Elvis van Lee Hall door Het Vervolg. Over een gezin waarvan de vader denkt dat hij Elvis Presley is. Tot en met 16 november in Stadstheater Zoetermeer, 18 t/m 22 november in De Vest in Alkmaar.

Meer over