Nieuws

Theaters, musea, sportstadions kunnen met een sneltest weer even open, op proef

Vele tientallen musea, theaters, dierentuinen en sportstadions zullen in april enkele dagen op proef publiek toelaten. Bezoekers moeten voorafgaand aan een concert, wedstrijd of tentoonstelling wel een sneltest laten afnemen om uit te sluiten dat ze besmet zijn met corona. Het experiment is bedoeld om uit te zoeken of de testsamenleving uitvoerbaar is.

Bij de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Letland mochten eind maart bij wijze van proef al toeschouwers aanwezig zijn. Beeld ANP
Bij de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Letland mochten eind maart bij wijze van proef al toeschouwers aanwezig zijn.Beeld ANP

De Keukenhof en een reeks kerken en andere monumentale gebouwen zijn vrijdag de eerste plekken die na maanden weer even publiek welkom kunnen heten. Als in een estafette gaan daarna casino’s, yogastudio’s, poppodia en attractieparken steeds voor maximaal drie dagen open. In het laatste weekend van april kunnen zelfs duizenden voetbalsupporters naar de wedstrijden in de eredivisie – van 1.200 in het kleine stadion van FC Emmen tot 7.500 bij de topper Ajax-AZ in de Arena.

Het kabinet gaf dinsdag groen licht voor het testschema, dat al weken in de maak was in samenspraak met brancheorganisaties. De pilots lopen vooruit op de ‘Tijdelijke wet testbewijzen covid-19’, die het culturele en andere instellingen vanaf mei mogelijk moet maken van bezoekers een negatief testbewijs te vragen. ‘We zijn ervan overtuigd dat we met toegangstesten voorzichtig en verantwoord activiteiten eerder open kunnen stellen’, zei minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge (CDA).

Per regio

Vraag bij de proeven is of testlocaties en corona-apps de toegangstesten aankunnen, en of het publiek wel voldoende bereid is een sneltest te laten afnemen voor een toneelvoorstelling of een dierentuinbezoek. Voor de tests komt extra capaciteit in speciale straten van de Stichting Open Nederland, zodat de vrijetijdstesten geen beslag leggen op de locaties van de GGD voor mensen met klachten.

De proeven zijn per regio ingedeeld: steeds gaan in een deel van het land de theaters, poppodia of musea drie dagen open. Het is aan de betrokken instellingen zelf om publiek te werven. Bezoekers moeten een kaartje kopen, waar bij musea of attractieparken ook een tijd van aankomst aan vastzit. Binnen gelden alle gangbare afstands- en hygiëneregels. De meeste concerten, toneel- en cabaretvoorstellingen beginnen rond 19 uur, zodat het publiek voor de avondklok weer thuis kan zijn.

Kosten

De kosten van de tests zijn bij de proeven voor rekening van de overheid. Maar als de wet eenmaal is ingegaan is het aan instellingen zelf om te bepalen of zij de kosten voor hun rekening nemen of die aan de bezoekers laten. De verwachting is dat de kosten daarvan – nu nog enkele tientjes – zullen dalen als de vraag toeneemt.

Dierentuinen en attractieparken hebben al laten weten zo veel verlies te hebben geleden in de afgelopen maanden dat zij de extra kosten niet kunnen dragen. Bioscopen zagen eerder niets in een sneltestaanpak. Het vraagt van bezoekers hun avondje uit vantevoren te plannen, terwijl naar de film gaan vaak een impulsieve activiteit is. De rest van de culturele sector heeft de sneltests omarmd om de deuren sneller te kunnen openen, al zijn musea en zalen er al maanden van overtuigd dat hun 1,5-meterprotocollen veilig genoeg zijn.

Meer over