Review

Theaterbewerking Ventoux voegt weinig toe

Door de statische setting is er tussen deze vier acteurs/vrienden nauwelijks sprake van iets moois. Waarom zou een boek niet gewoon een boek blijven?

null Beeld
Beeld

Vier mannen staan ingeklemd achter een houten desk, in de vorm van een meanderende bergweg. Eentje begint te praten: Bart, misdaadverslaggever, tevens de verteller. De andere drie zijn zijn jeugdvrienden, allemaal jongens uit de Achterhoek die elkaar na dertig jaar weer terug zien en samen een berg gaan beklimmen. Zoals ze vroeger ook hebben gedaan. Toen deden ze stoer, nu proberen ze puffend en hijgend een geest uit het verleden te verdrijven.

Ventoux dus. De roman van Bert Wagendorp over een mannenvriendschap en een berg. Na het boek en de film is er nu de theaterversie. Bewerkt en geregisseerd door George van Houts, de man van De Verleiders. Zijn Ventoux ademt die zelfde sfeer: die van mannen onder elkaar.

Theatrale vertelling

Mannenvriendschap, in welke vorm dan ook, is een interessant onderwerp, zeker als er een geheim onder ligt. Maar Ventoux, de voorstelling blijft erg dicht bij het boek. Daardoor is het vooral een theatrale vertelling. Alleen de illustratieve filmbeelden onderbreken de woordenstroom.

Mede door de statische setting is er tussen deze vier acteurs/vrienden nauwelijks sprake van iets moois, iets dieps, echt contact. Chris Tates speelt Bart keurig en correct. René van Zinnincq Bergmann maakt van Joost, de frauderende wetenschapper, zo'n brallerig en proletig type dat het nauwelijks voorstelbaar is dat hij überhaupt vrienden heeft.

Waarom zou een boek niet gewoon een boek blijven, zeker als er in het theater zo weinig aan wordt toegevoegd? En wat volgt hierna? Ventoux, de musical? Hup, mannen, met z'n allen zingend die berg op: 'Climb every mountain'!

The Sound of Music is er niets bij.

Ventoux Door Bos Theaterproducties. Bewerking & regie George van Houts. In Stadsschouwburg Haarlem, 7/10. Tournee.

Scène uit de theaterbewerking van het boek Ventoux. Beeld Raymond van Olphen / Bos theaterproducties
Scène uit de theaterbewerking van het boek Ventoux.Beeld Raymond van Olphen / Bos theaterproducties
Meer over