Theater betaalt Arbo met cabaretcarrousel

Tien jaar geleden redde theaterdirecteur Joost Nuissl, met behulp van Youp van 't Hek, De Kleine Komedie uit de klauwen van kortzichtige gemeentebestuurders....

Met de Kleinkunstcarrousel die de komende maand in De Kleine Komedie zal draaien, maakt Nuissl nog eens een lange neus naar degenen die destijds gebrekkige financiële kennis combineerden met afkeer van kleinschalig theater.

De Kleinkunstcarrousel is een serie van ruim twintig eenmalige verrassingsvoorstellingen, waarbij alle vaste Kleine Komediebespelers van de afgelopen tien jaar één of meerdere keren komen opdraven. Dat festival moet de laatste ton opleveren die nodig is om de renovatie en innovatie af te ronden. De Arbo-wet, die de inspanningen van technici streng afbakent, maakt het noodzakelijk dat veel mankracht wordt vervangen door ingenieuze machines.

Verder ziet Nuissl steeds meer cabaretiers, die vroeger alleen een kruk en een gitaar meenamen, met volle vrachtwagens voorrijden. Daarom moet het toneelhuis verhoogd worden, en wordt een machinekamer en elektrische trekkenwand gebouwd.

Die honderdduizend gulden komen er zeker, en dat is de verdienste van Nuissl, die De Kleine Komedie 'het cabaretste theater van Nederland' noemt. Hij heeft de afgelopen tien jaar zo'n goede band met de bespelers opgebouwd, dat ze hem nu tegen minimale kosten een wederdienst bewijzen. En het publiek komt ook massaal omdat het een blind vertrouwen heeft in de programmering van Nuissl. Bijna tachtig artiesten draaien in de carrousel mee, en het Kleine Komedie-publiek lijkt ze allemaal even lief te hebben.

Er wordt gespeeld op de kleine ruimte voor het brandscherm, waar een extra meter podium is aangebouwd. Zo hoeft het theater tijdens de verbouwing niet dicht. Het optreden van twintig minuten biedt de artiesten de gelegenheid nieuw materiaal te testen. Zo zagen we op de eerste avond een smakelijk voorproefje van het nieuwe programma van Crème Fraîche. Nuissl, die alle avonden zal presenteren, toonde zich ook enthousiast over Plien en Bianca: 'Veelbelovend.'

Het festival werd geopend door Arthur Umbgrove die in zijn eentje een aantal genres van De Kleine Komedie vertegenwoordigt. Hij is begonnen als stand-up comedian, maakte toen cabaretprogramma's en is nu in de hoek van de cabarock terecht gekomen. Daarna kwam Neerlands enige echte soulzangeres Fréderique Spigt.

Op de eerste avond van de reeks waren Lebbis en Jansen de A-act van het programma. In diezelfde categorie zitten ook Hans Teeuwen, Acda en de Munnik, Brigitte Kaandorp, Youp van 't Hek en Theo Maassen, die later in de maand zullen optreden.

Het duo Lebbis en Jansen nam de verbouwing nog even door, waarvan zij wisten dat die door Turkse aannemers was verricht. Daarna was de overgang naar Bolkestein makkelijk gemaakt. 'Die wordt naar Europa gestuurd om de corruptie te bestrijden. Dat is net zoiets als Dutroux de dropping laten organiseren op een kinderfuifje.'

Op een benefietfestijn als de Kleinkunstcarrousel wilden Lebbis en Jansen ook Turkije niet vergeten. Zij schonken daarom het volledige inkomen van hun technici om de gevolgen van de aardbevingsramp te bestrijden.

Meer over