Album

The Wrath of God van Sofia Goebaidoelina kan zelfs de meest overtuigde atheïst godsvrucht inboezemen ★★★★☆

Rick van Veldhuizen
null Beeld

Aan kosmische, maar bikkelharde klanken is bij de onlangs 90 geworden componist Sofia Goebaidoelina nooit een gebrek. The Wrath of God, één van de twee wereldpremières op dit nieuwe album van het intens spelende Gewandhausorchester onder leiding van Andris Nelsons, kan met zijn grimmige koperfanfares zelfs de meest overtuigde atheïst godsvrucht inboezemen.

Goebaidoelina componeert vaak thematische series. Zo zijn zowel The Wrath of God als vioolconcert Dialog: Ich und Du afgeleiden van een recent oratorium. Het schept enige verwarring dat de twee werken hier zij aan zij klinken, omdat ze zowel melodisch als harmonisch van hetzelfde laken een pak zijn. De ietwat voorspelbare vraag-antwoordstructuur van Dialog: Ich und Du verbleekt, ondanks het heerlijk hese solospel van violist Vadim Repin, bij de apocalyptische visioenen van The Wrath of God.

Voor de balans was het beter geweest de sprankelende natuurtoonklanken van The Light of the End tussen beide werken in te klemmen. Goebaidoelina’s rijkgeschakeerde klanktaal zou dan beter uit de verf zijn gekomen.

Gewandhausorchester

Sofia Gubaidulina

Klassiek

★★★★☆

Deutsche Grammophon

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over