The war of the Roses (2)

William Samuel Rosenberg werd op 6 september 1899 geboren in New York, in het arme gedeelte van Manhattans Lower East Side....

Na de Eerste Wereldoorlog keerde hij terug naar New York, zocht zijnheil in de showbusiness en ging sindsdien door het leven als Billy Rose.Hij kon drie dingen heel goed: organiseren, songteksten schrijven enonderhandelen met muziekuitgevers over de rechten hiervan.

Rose was auteur of mede-auteur van meer dan vierhonderd songs, waaronderhits als Me And My Shadow, It's Only a Paper Moon en de speciaal voor eenkauwgumreclame geschreven klassieker Does the Spearmint Lose It's FlavorOn the Bedpost Overnight?

Soms bleef de bijdrage van Rose aan een compositie beperkt tot een enkelzinnetje, maar omdat hij zo goed met muziekuitgevers kon onderhandelen,keurden veel songwriters het toch goed dat hij zichzelf in zo'n geval alscoauteur van de song benoemde. De opbrengst die Rose voor ze regelde, wasna aftrek van zijn deel namelijk hoger dan de schrijver er zelf voor zouhebben ontvangen. In 1931 richtte Rose de Songwriters ProtectiveAssociation op, een vakbond voor liedjesschrijvers. Ondanks fel verzet vande muziekuitgevers wist hij een aanmerkelijk verbeterd standaardcontractvoor liedjesschrijvers te regelen.

In 1929 trouwde hij met Fania Borach, vooral bekend onder haarartiestennaam Fanny Brice. Was het voor Rose zijn eerste huwelijk, voorFanny Brice was het al haar derde. Haar tweede huwelijk met de misdadigerNickyArnstein was het onderwerp van de film Funny Girl uit 1968, metBarbra Streisand in de hoofdrol.

De vervolgfilm Funny Lady, uit 1975, ging over het huwelijk van Briceen Rose. De acteur James Caan speelde Billy Rose. Qua uiterlijk leek Caanabsoluut niet op Rose. Zo was Rose slechts 1 meter 50 groot. Als hij metzijn vrouw naar het theater ging, kocht hij altijd vier kaartjes: twee voorzichzelf en zijn vrouw, en de twee plaatsen op de rij voor hen, anders zaghij niks.

Vanaf 1930 begon Rose zijn organisatietalenten aan te wenden omBroadwayshows te produceren, vooral met zijn vrouw in de hoofdrol. Deeerste, Sweet and Low uit 1930, was met 184 voorstellingen succesvol, maarde volgende twee, Billy Rose's Crazy Quilt (74 voorstellingen) en The GreatMagoo (elf voorstellingen) trokken minder publiek.

Rose besloot zich op spektakelstukken te richten. In 1934 bedacht hijeen succesvol dinertheater in Chicago, waarbij het hoogtepunt een dans wasdie de schaars geklede stripper Sally Rand deed met een manshoge ballon.In 1935 bedacht hij Jumbo, een combinatie van een musical (met liedjes vanRodgers en Hart) en circuselementen, met levende olifanten op het toneel.Hoewel het een groot succes was bij het publiek, kwam Jumbo - in 1962verfilmd met Doris Day in de hoofdrol - niet uit de kosten.

In 1937 kwam Rose op de proppen met de Aquacade, een drijvendamfitheater. Het werd een groot waterspektakel met musicalliedjes,waterballet en honderden zwemmers, waaronder olympisch zwemkampioen enTarzanvertolker Johnny Weismuller en olympisch zwemkampioene Eleanor Holm.Met haar kreeg Rose een relatie. Hij scheidde van Fanny Brice en trouwdein 1939 met Holm. In 1954 zou dit huwelijk eindigen in The war of theRoses.

Martin van Neck

Meer over