The Telephone is een van de pareltjes van het Grachtenfestival

Vestzakoperaatje The Telephone, over de terreur van de telefoon, was dit weekeinde een van de pareltjes van het Grachtenfestival. De geestige opening van de doublebill van de Nederlandse Reisopera wordt gevolgd door een geestdodende onderneming.

Frits van der Waa
null Beeld Sarah Wijzenbeek
Beeld Sarah Wijzenbeek

Al ver voor de mobieltjes het verschijnsel in de publieke ruimte brachten, kende men de terreur van de telefoon. Daarover gaat The Telephone, een vestzakoperaatje van een half uur dat de Amerikaanse componist Gian Carlo Menotti in 1946 schreef. Met helaas maar twee opvoeringen was het dit weekeinde een van de pareltjes in het programma van het Grachtenfestival Amsterdam.

Het verhaaltje gaat over Ben, die voor hij op reis gaat zijn geliefde Lucy om haar hand wil vragen, maar daarbij telkens wordt gestoord doordat de telefoon gaat. In arren moede verlaat hij haar en doet zijn aanzoek per telefoon.

null

The Telephone

Getinte muziek

Het zelfgeschreven libretto van Menotti is bijzonder vermakelijk, vooral door de rijmende prietpraat, maar ook door de vele muzikale schakeringen die binnen de beperkingen van een telefoongesprek mogelijk blijken. Er is zelfs een woedearia. De twee jonge zangers, Maartje Rammeloo en Drew Santini, maken er een uitermate charmante voorstelling van en doen samen met pianist Evert-Jan de Groot Menotti's neoklassiek getinte muziek sprankelen.

Vergeleken bij deze geestige opening is de tweede helft van de double-bill van de Nederlandse Reisopera een geestdodende onderneming, die ook nog eens twee maal zo lang duurt. William Waltons Façade uit 1923 is gebaseerd op een reeks nonsensgedichten van Edith Sitwell, die ritmisch worden gedeclameerd met begeleiding van een zevenkoppig ensemble, De Bezetting Speelt. Zelfs de ontegenzeggelijke muzikaliteit en flair van de twee declamateurs, Rosemary Joshua en Nicholas Mansfield, kan het stuk niet redden. De vaak in rap staccato afgestoken teksten zijn grotendeels onverstaanbaar en het voortdurende gepraat zit de parodistische muziek in de weg. Na een paar nummertjes is de lol er al af - en dan komen er nog meer dan twintig. Inkorten, vertalen, ondertitelen - aan dit stuk had iets moeten gebeuren.

The Telephone, opera door Nederlandse Reisopera. Gezien in Compagnietheater, Amsterdam.

undefined

Meer over