The Salesman, Minoux en Rogue One

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van een Iraanse thriller tot Theo Nijlands dialoog met de dood.

Shot uit The Salesman (Asghar Farhadi, 2016) Beeld ap
Shot uit The Salesman (Asghar Farhadi, 2016)Beeld ap

1. Film

The Salesman. Regie Asghar Farhadi.

Asghar Farhadi (A Separation) wordt vaak de Iraanse Hitchcock genoemd; The Salesman bevestigt die reputatie voortreffelijk. Het huwelijk van het Teheraanse echtpaar Emad en Rana wankelt nadat Rana in hun woning is belaagd en Emad - getergde rol van Shahab Hosseini - achter de dader aangaat. Langzaam verliest hij alle greep op zichzelf. Zenuwslopend mengsel van suspense en maatschappijkritiek, in Cannes dubbel onderscheiden.

Kevin Toma

2. Klassiek

Hohe Messe van Bach. Nederlandse Bachvereniging. Tournee t/m 23 december.

Klassieke muziek met Kerst: dan komen ensembles al gauw aan met Händels Messiah of Bachs Weihnachtsoratorium. De Nederlandse Bachvereniging pakt het deze dagen anders aan met de Hohe Messe (tournee t/m 23 december). Jos van Veldhoven kiest voor een kleine vocale bezetting. Alleen al het Confiteor is een reden om naar deze uitvoering te gaan.

Merlijn Kerkhof

Recensie

Lees hier de recensie van 'Hohe Messe' door Merlijn Kerkhof

3. Cabaret

Minoux door Minou Bosua. Tournee t/m 21 januari.

Normaal staat ze samen met Ingrid Wender op het toneel als het duo De Bloeiende Maagden, maar ook in haar eentje brengt Minou Bosua eigenzinnig, brutaal en onbeschaamd theater. In het zeer persoonlijke en letterlijk naakte Minoux onderzoekt Bosua of ze zich vrouw, man of toch vooral indiaan voelt. Het is therapeutisch, maar ook geestig, kleurrijk en muzikaal.

Joris Henquet

Recensie

Lees hier de recensie van 'Minoux' door Joris Henquet

4. Theater

Sneeuw door NTGent. Tournee t/m 11 februari.

De succesroman Sneeuw van de Turkse schrijver Orhan Pamuk diende de Vlaamse theatermaker Luk Perceval als rijke basis voor zijn fraaie nieuwe gastregie bij NTGent. Pierre Bokma leidt als serene verteller de toeschouwer langs het wel en wee van een geïsoleerde Turkse gemeenschap waar politieke en amoureuze intriges elkaar op fascinerende wijze in evenwicht houden. Urgent en tijdloos tegelijk.

Karin Veraart

Recensie

Lees hier de recensie van 'Sneeuw' door Karin Veraart

5. Theater

Huid door Schweigman & en Slagwerk Den Haag. T/m 11 januari.

Communiceren via huid? Huid in het theater voelbaar maken voor publiek? Huid weet raad. Lijven vormen abstracte sculpturen of zijn elkaars klimboom. En voor de drie slagwerkers is huid niet zozeer koel materiaal of warm vlees, maar een geleider van geluid. Als er wordt getrommeld op buiken en botten blijkt het lichaam een gevarieerde klankkast.

Mirjam van der Linden

Recensie

Lees hier de recensie van 'Huid' door Mirjam van der Linden

6. Film

Rogue One - A Star Wars Story (3D). Regie Gareth Edwards.

Rogue One wordt gepresenteerd als een losstaand verhaal dat zich afspeelt in dezelfde wereld als Star Wars. Voor wie te jong is om Star Wars te kennen, is dit een perfecte instapfilm. Met Felicity Jones als rebellenheldin Jyn Erso en (ruimte)veldslagen die je de adem benemen. De 3D stelt een nieuwe standaard.

Bor Beekman

Recensie

Lees hier de recensie van Rogue One - A Star Wars Story door Bor Beekman

7. Theater

Theo Nijland: Desalniettemin. Tournee tot eind januari.

De gescheurde aorta is gerepareerd en Theo Nijland zit weer achter de piano. Er is bijna niemand die dodelijke ernst met zoveel relativeringsvermogen en humor weet te brengen. Van een bitterzoete dialoog tussen de zanger en de tolerante dood tot een ode aan Maarten van Roozendaal die uit het hart komt. Geweldig.

Patrick van den Hanenberg

Recensie

Lees hier de recensie van Desalniettemin door Patrick van den Hanenberg

Meer over